Напишете дума/думи за търсене

Сок от червено цвекло всеки ден е рецепта за здраве

Червеното цвекло съдържа пигмент, известен като беталаин. Това е мощен антиоксидант, със силно изразено противовъзпалително и антигъбично действие.

Високата концентрация на антиоксиданти и фенолови съставки предпазват от нарушения в клетъчната структура и в ДНК и се борят със свободните радикали.

 Според редица изследвания съдържащият се в червеното цвекло бетаин е мощно средство в борбата с рака. Бетацианинът в сока от червено цвекло предпазва от образуването на канцерогенни тумори и прочиства организма от вредни токсини. 

Бетаинът ефективно повлиява кожни и чернодробни тумори, също така се препоръчва на пушачи, за да изхвърлят от организма ракообразуващите агенти, резултат от тютюнопушенето. Проучване, проведено в Германия, обяви червеното цвекло като най-популярното алтернативно средство за борба с рака, а сокът от червено цвекло неизменно присъства в диетите на раковоболните.

Сокът от червено цвекло е отлично средство за регулиране на метаболизма. Той чудесно прочиства червата, подобрява функционирането им и засилва перисталтиката. Помага на хора, които страдат от хипохлорхидрия - недостиг на солна киселина в стомашния сок, в резултат на което се нарушава храносмилането).

Сокът от червено цвекло е много полезен за бременните жени заради високото съдържание на фолиева киселина. Фолиевата киселина (В9) е от особено значение за правилното формиране на тъканите на плода и понижава риска от увреждания на мозъка на бебето или на гръбнака му.

Пиенето на сок от червено цвекло подобрява физическото състояние на организма и намалява умората при физическо натоварване. Увеличава енергията и издръжливостта при хора, които тренират с до 16%. Това се дължи на факта, че червеното цвекло спомага за оптимално усвояване на кислорода от клетките.

Една чаша дневно сок от червено цвекло може да понижи високото кръвно налягане. Проучвания, в които са участвали повече от 200 души, ясно показват намаляване на стойностите на кръвното налягане, конкретно на систоличното налягане. Също така сокът от червено цвекло понижава нивата на лошия за сметка на добрия холестерол.

Сокът от червено цвекло е богат на антиоксиданти и желязо, които са от голямо значение за доброто кръвоснабдяване. Желязото се препоръчва на хора, склонни към анемия, с ниски нива на хемоглобин. Цвеклото подобрява усвояването на желязо от клетките и тяхната способност да пренасят кислород. Нитратите в червеното цвекло в организма се преобразуват до нитрити, които отварят кръвоносните съдове и увеличават притока на кислород до тялото.

Сокът от червено цвекло засилва имунитета и успешно се бори с възпалителни процеси. Той ни дава по-голяма издръжливост и намалява умората – дава усещане за жизненост и енергичност. Магнезият намалява напрежението в мускулите и облекчава като цяло стресови състояния.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ