Напишете дума/думи за търсене

Ако половин година след раждането менструацията е нередовна, трябва да се обърнете към гинеколога си

Възстановяването на менструацията след раждане е хормонален процес и зависи от нормализирането на общия хормонален фон при жената след появата на бебето.

Макар 9-те месеца да не са толкова много време, те оставят в живота ни следа завинаги. Не само заради появата на едно ново създание, което ви нарича „мамо”, а и заради куп съпътстващи уж нормални досега процеси в тялото ви. Простичко казано – вече нищо не е същото. Това се отнася и за цикъла ви. Тема, която вълнува всяка една родилка – кога отново ще го има?

Истината е, че е различно при всяка жена. Възстановяването му е хормонален процес и зависи от нормализирането на общия хормонален фон при жената след появата на бебето. Той в голяма степен се ръководи и от интензивността на кърменето. Ако бебето е изцяло на кърма и получава мляко на поискване по всяко време на денонощието, първата менструация може да дойде едва в края на първата годинка, та дори и по-късно. Първата менструация след раждане, без значение дали сте родила нормално или със секцио, може да варира. При едни родилки идва по–рано, а при други е възможно да се появи и след няколко месеца.

Така е, защото в тези случаи обикновено няма повече от 4 часа пауза между храненията. Това поддържа високи нива на пролактин – хормонът, отговарящ за производството на мляко. Същият този хормон помага да се предотврати повторното забременяване в този период, което би намалило количеството мляко за вече роденото бебе. Той „блокира” овулацията. Т.е. при тези условия появата на менструацията може да се забави и доста повече от година. Въпреки това обаче, забременяването в този период не е невъзможно. Разбира се, това е рядък феномен, но се случва. Затова, ако не желаете отново да забременеете веднага и вече водите полов живот, се посъветвайте с вашия акушер-гинеколог за ефикасен метод за контрацепция.

Но нека се върнем към основния въпрос. Веднага след като родите, матката ви започва да се свива от разширяването, което е протичало в продължение на на 9 месеца. Този процес е съпроводен с обилно кървене, което в медицината е познато като „лохии”. Те наподобяват месечен цикъл и много родилки го бъркат именно с това. Кръвта е ярко червена и кървенето е като при обикновен мензис. С течение на времето кръвотечението променя вида си и започва да става все по-малко като количество. Също и избледнява, а накрая изчезва съвсем – към 5-6 седмица след раждането. Лохиите не би трябвало да причиняват болка, както става при месечния цикъл, но имат специфична миризма, защото са стояли във вашата матка дълго време. Важно е в този период да се спазва много добра лична хигиена. Дори повече от обикновено, защото в противен случай може да си докарате инфекции. Ако това не се случи и течението продължи след 6-а седмица, непременно се обърнете към акушер-гинеколог. Също и, ако течението изведнъж стане по-обилно и отново се върне към ярко червената гама. Това може да показва развитие на възпалителен процес.

И, като казахме болка, трябва да се отбележи, че след раждането менструалните ви неразположения могат да изчезнат напълно. А това е невероятна новина! И по-точно тези, които сте имали винаги досега в първите дни на цикъла си, като девойка. До този момент вероятно те са били свързани с определено положение на матката - обърната назад, което затруднява оттичането на менструалната кръв. По време на бременността разположението на органите в коремната област се променя. И след раждането матката променя положението си и болката изчезва.

Идването на първата менструация показва възстановяването на цикъла. Тя обаче невинаги става редовна веднага след завръщането си. Може да се получи увеличение на времето между идванията до 40-45 дни, а може и те да са на по-къс интервал от 2 до 3 седмици. Това се счита за нормално в първите 6 месеца след идването на първия ви цикъл, докато се нормализира сам отново. Ако след половин година менструациите са нередовни, трябва да се обърнете към акушер-гинеколога си. Трябва да се изключат заболявания като ендометриоза, миома на матката, кисти на яйчниците. Има и случаи, в които жената спира да кърми, а менструацията така и не идва. Най-често това сочи за хиперпролактинемия - повишено отделяне на хормона пролактин. За щастие съвременната медицина успешно коригира всичките причини на хиперпролактинемията с хормонална терапия.

Много нови мами си задават въпроса ще спре ли кърмата им, след като дойде първият цикъл след раждането? Не се притеснявайте, защото кърменето и месечният цикъл не се взаимно свързани. Възможно е леко да намалее преди очакваната дата на менструацията, но в никакъв случай няма да спре. Обикновено кърмата спира от силен стрес, неправилно хранене, спазване на диети, но не и от идването на първия цикъл след раждането.

Ако вашето новороденото от самото начало е на смесено хранене, т.е. получава и кърма, и мляко за кърмачета, менструацията може да се възстанови по правило приблизително в края на 3-4 месец. Ако вие изобщо не кърмите, цикълът ви може да се върне и съвсем рано – до 10-а седмица след появата на вашето бебе.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ