Напишете дума/думи за търсене

Прекаленото наддаване на тегло крие риск от наложително секцио

Прекалено малкото наддаване на тегло по време на бременността се свързва с повишен риск от раждане на прекалено малко бебе, забавяне на растежа на плода, необходимост от раждане чрез секцио, преждевременно раждане или невъзможност за кърмене.

Прекалено многото наддаване на тегло по време на бременността
повишава риска от необходимост от раждане чрез секцио и раждане на бебе с по-голямо тегло от средното. То също така може да се асоциира и с високо кръвно налягане по време на бременността и нива на глюкозата извън нормите. Наддаването на прекалено много тегло може да доведе до задържане на теглото след раждането и затлъстяване у майката.

Един от начините да покриете нарасналите нужди от хранителни вещества за вас и вашето бебе е да ядете разнообразни храни от всички хранителни групи всеки ден. 

Не наддавате достатъчно тегло? Ако не наддавате достатъчно тегло, можете да ядете повече от всяка група храни. За да увеличите калориите, яжте по малко и начесто през деня и включете здравословни леки закуски, като фъстъчено масло с целина, пълнозърнеста питка с хумус, сурови ядки, сирене с плодове или някакъв зеленчук.

Наддавате прекалено много тегло? Най-добрият начин да намалите калориите е да ограничите излишните неща в хранителния си режим. Такива "изкушения" са с добавена захар или мазнини - като десерти, пържени храни, пълномаслено мляко и газирани напитки. Избирайте храни, които са нискомаслени, обезмаслени, неподсладени или без добавена захар.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ