Напишете дума/думи за търсене

Как да спите като бебе с новородено у дома?

"Можеш да забравиш за съня" е много често срещана фраза, която новите и очакващи родители със сигурност ще чуват отново и отново от приятели и семейство. Общоприето е, че след като имате дете, лишаването от сън е норма и нещо, с което просто трябва да се научите да живеете.

Фрази като „Спете, когато бебето спи“ и „Това е просто фаза“, както и „Свикнете с безсънието“ просто не са полезни. Истината е, че сънят е биологична нужда, а не лукс. Последиците от съня по-малко от седем часа на нощ върху физическото и психическото здраве на някого са много по-сериозни, отколкото хората си дават сметка.

Повече от 1 на 10 жени страдат от следродилна депресия. Спането по-малко от шест до седем часа на нощ разрушава имунната система и вреди на психиката. Това не само влияе върху способността на майката да функционира като родител, но може да има неприятни последици и върху връзката между двамата родители.

Много двойки в крайна сметка спят в отделни стаи и пропускат вечерите заедно, Уикендите преминават предимно с татковци, опитващи се да понесат част от тежестта, така че майката да навакса с малко сън. Но къде тогава остават интимността в двойката и малките моменти заедно? Логично е те да останат на заден план. Какво обаче можете да направите, за да помогнете на бебето си да спи повече и по-добре, за да успявате и вие, като майка, да си взимате необходимата "доза" почивка.

1. Оставете бебето да спи в самостоятелна стая.

Оставете бебето си да спи в кошарка или люлка в спалнията ви, докато навърши 6 месеца. След това е препоръчитлно да направите драстична промяна. Поставете малчугана в негова собствена стая. По този начин ще намалите шанса да го събудите от шума, докато ставате или докато другите ви деца, ако имате такива, решат да се сборичкат.

2. Поддържайте стаята хладна, тъмна и тиха.

Изключете уредите, които затоплят стаята прекалено през нощта в стаята на бебето си. Ако малчуганът остане спокоен, затворете вратата, за да пазите домашни любимци и звуците от останалата част на къщата надалеч. Не се страхувайте да инвестирате в тъмни щори, дори и ако не вървят с декора. Може да изберете и завеси. Важното е да са доста плътни.

3. Създайте фонов звук.

За да маскирате всички звуци от ежедневната си дейност в къщата, създайте в стаята на бебето си фонов звук. Това може да стане, като оставите включен вентилатор, който не е насочен директно към креватчето. Друг вариант е да оставите радиото включено между станциите. Има специални детски играчки, които имитират животински звуци. Може да използате и една от тях. Целта е да има звук, който да продължи дори когато детето ви заспи. Така, ако се събуди през нощта, ще му бъде много по-лесно да заспи.

4. Разходете се.

Излагането на слънчева светлина, когато бебето е будно, наистина му помага да регулира циркадните си ритми. От тях зависят сънят, секрецията на хормони, метаболизмът, телесната и имунната функция. Затова се разхождайте поне 10 минути дневно.

5. Дръжте под око бебешкия монитор.

Бебешките монитори са чудесен начин да държите под око малчугана си. Бъдете внимателни, защото децата имат това, което ние наричаме активен и пасивен сън. Пасивният сън е, когато те са дълбоко заспали и не се движат или издават звуци. При активния сън малките деца може да отварят очи и да говорят по своя специфичен начин, докато спят. Само защото вашия малчуган издава звуци или се движи наоколо в детското си креватче не означава непременно, че е буден. Дайте му още няколко минути, преди да се втурнете да го "спасявате", за да разберете наистина дали ще престане да спи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ