Напишете дума/думи за търсене

Надбавки за 710 хил. бедни деца, за половин милион - данъчни облекчения

През 2020 г. парите получават към 570 хил. деца

Така помощта ще е за всички, но най-много пари отиват за социално слабите

Как само бедните семейства да получават пари за отглеждането на децата си, но в същото време жестът на държавата да е за всички българчета и отговорното родителство да бъде насърчено. Май властта е на път да реши този въпрос.

710 хил. бедни деца ще получават 50 лв. надбавка догодина, а за останалите семейства в България - родителите на над 540 хил. деца, ще има данъчни облекчения.

И сега един от родителите приспада 200 лв. годишно от облагаемия си доход, но ефектът е спестени едва 20 лв. за едно дете, 40 за две и пр. Първоначалната идея бе помощта да е за всяко дете, но ГЕРБ бързо се върна на стария вариант като по-справедлив - да се помага на най-уязвимите. Това обаче разлюти ВМРО и в крайна сметка откъм малкия партньор дойде новото решение, за което партията стисна ръка с финансовия министър Кирил Ананиев.

То предвижда родителите вече да могат да приспадат 4500 лв. от облагаемия си доход. Така в семейството ще остават 450 лв., обясни зам.-председателят на партията Искрен Веселинов. Според експерти това е

по-добър вариант

за подкрепа

на работещите

семейства с деца

в сравнение с надбавките.

Какви бяха аргументите на ВМРО за острото им противопоставяне на отказа от първоначалната идея детските да бъдат за всички от догодина? Така ще продължат “да се наливат пари в едни маргинални групи”, твърдят от партията.

Друга драма бе записаният текст в мотивите към поправката на ГЕРБ между двете четения, която връща подоходният критерий, т.е. помощта да е само за най-бедните - че спестените 204, 8 млн. лв. ще се прехвърлят за увеличение на заплатите на полицаите и лекарите. От синдиката на МВР поискаха извинение за подобно противопоставяне, премиерът и финансовият министър пък категорично отрекоха управляващите да планират прехвърляне на пари, спестени от децата, към лекари и медици.

Разширяването на помощта за още около 680 хил. деца щеше да струва още 390 млн. лв.

Каква ще е

промяната от

Нова година

С новите текстове на ГЕРБ се вдигат размерът на надбавката, но и прагът за получаването ѝ - от 410 лв. доход на глава от семейството той става 510.

През 2020 г. парите получават към 570 хил. деца от общо 1 250 000 българчета под 18-годишна възраст.

Освен доходния критерий, задължително условие за получаването на детски е и посещението на училище или градина. Така ако ученик направи

5 неизвинени

отсъствия от час

за месеца,

семейството му

губи правото на

детски

за цяла година.

Ако детето е в предучилищна група, санкцията се прилага, ако то не е ходило на градина 3 дни без уважителни причини. Тези условия временно бяха смекчени заради пандемията, тъй като през пролетта всички деца стояха у дома, а сега това зависиси от карантините.

Друго задължително условие е децата да са преминали през всички задължителни за възрастта имунизации.

Детски за всички у нас имаше до 2002 г. Промяната бе част от реформите, които ни наложи МВФ. Въпреки препоръките промените не бяха направени от правителството на Иван Костов. Причината - проведена национална анкета показала, че българите категорично не приемат деленето на децата. Сумата обаче тогава е символична - 8 лв. на дете.

От началото на 2002 г. кабинетът ан царя въвежда дохода като праг. Оттогава е и обвързването на помощта с посещаването на училище.

Практиката парите да се дават само на част отдецата се запази и при следващите правителства, без значение леви или десни. Това години наред провокира периодични протести и възмущението на много родители, че всички деца на България са равни и заслужават еднакво отношение.

“Да се увеличат детските надбавки там, където трябва, а не на калпак”, посъветва преди дни изпълнителният директор на Национална мрежа за децата Георги Богданов. Според него заедно с подоходния критерий трябва да имаме и истинска социална оценка за получаване на надбавка. Проблемът не е в подоходния критерий, а в социалната система и нейния капацитет да се справя с бедността сред децата, посочва той.

От Асоциация “Родители” също поискаха данъчни облекчения за семействата с деца.

“В Германия детски получават абсолютно всички деца, без никакви критерии. Това не е социална помощ, а демографска мярка. Това е

благодарност

към тези

родители, че

отглеждат

следващото

поколение

германски граждани, надяваме се най-сетне и в България да има благодарност към хората, които отглеждат децата. Успоредно с това в Германия има социална помощ за бедните деца. Това е моделът, които е нормално да бъде приложен и у нас”, даде пример икономическият съветник на КТ “Подкрепа” Ваня Григорова. Според нея е напълно приемливо сумата да остане 40 лв., но за всички, плюс допълнителна помощ за бедните. И

в Австрия

ги получават

всички деца,

като те се финансират от вноски и данъци на работодателите. Размерът на детските надбавки зависи от възрастта на детето. Преди то да навърши 3 г., е 114 евро, до 10 г. е 121,9 евро, а до 19 г. - 141,5 евро. Месечна по 20 евро се плаща за всяко дете след второто.

В Швеция детските надбавки се отпускат до 17-годишна възраст, като за първо дете се получават 94,88 евро. За второ сумата е 104,84 евро, за трето 133,79 евро, а за четвърто 163,24 евро. Така в едно шведско семейство с 3 деца родителите ще получават по 333,51 евро надбавки.

37,10 лв. е сумата за дете до 6 г. в Чехия, става 45,26 лв., когато то е между 6 и 15 г. А до 26 г. сумата достига 51,96 лв.

В Дания детски надбавки се получават до 17 г. За дете до 2 г. родителите получават 1206 лв. на тримесечие и постепенно намаляват. За младежите между 15 до 17 г. се вземат 250 лв. месечно. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ