Напишете дума/думи за търсене

Родителите могат да искат бавачка от държавата до 2023 г.

Държавата може да плаща заплатата на баба или дядо, но условието е да са записани в бюрата по труда.

Безработни родители и такива, които искат да се върнат на работа след първата или след втората година от майчинството, може да кандидатстват за осигуряване на детегледачка от държавата. Програмата „Родители в заетост“ на Агенцията по заетостта беше удължена до 2023 г., като за целта бяха отпуснати допълнително 15 млн. лв., съобщиха от социалното министерство.

5429 семейства са ползвали или ползват услугата в момента.

Детегледач може да се наеме до 18 месеца, като семействата може да пожелаят това да е техен близък или роднина, регистриран в бюро по труда. Родителите на деца до 5г., които не са записани на ясла или детска градина, може да получат детегледач за до 8ч дневно. Хората с три или повече деца до 12г., записани в детска градина или училище – за до 4ч. Ако майката или бащата на децата са безработни, те трябва да започнат работа до четири месеца след одобрение по програмата.

Кандидатстването става в бюрата по труда по настоящ или постоянен адрес. Всички условия може да намерите на сайта на Агенцията по заетостта.

Общият ресурс на програмата е 65 млн. лв., като към момента са сключени договори за осигуряване на детегледачи за близо 54 млн. лв. Средствата са осигурени по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ