Напишете дума/думи за търсене

Ангел Кунчев: Първо ще облекчим детските градини и училищата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

От 21 декември ще има смекчаване на мерките, ако постигнем успех.

Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по Нова телевизия. От днес започва частично затваряне в България.

България навлезе в най-тежката фаза на епидемията и заради това мерките вече се различават значително от досегашните. Единствената ни цел е да намалим този тренд на постоянно нарастване. Но важен фактор е спазването на мерките, за да се постигне това.Най-амбициозният план е да намалил заболелите с 35%. Най-сработващо ще бъде да влезем в плато и да прекратим постоянното увеличаване“, каза още доц. Кунчев.

„Ще бъдат постепенно разхлабвани мерките. Ако постигнем успех най-напред ще възстановим работата на детски градини, ясли и училищата до 4-и клас. Грешка ще е рязко да отворим всичко на 21 декември. 1-2 дни преди крайният срок ще можем да кажем какво следва“, добави той.

Да здравната система, каквато е сега нереформирана, се задъхва, но няма да оставим никого на улицата, гарантира доц. Кунчев.

Два са големите проблеми – недостига на кадри и недоверието в системата, което води до неспазване на мерките, добави главният държавен здравен инспектор.

Коефициентът на заразяване в момента се доближава до единица и след мерките съм сигурен, че след две седмици ще отчитаме намаляване, заяви Кунчев.

От седмица активно обсъждаме изравняване на антигенните и PCR тестовете, за да се коригира статистиката. Но има антигенни тестове с 30-40% ефективност и такива с 95 на сто и това е проблем, разказа още Кунчев. В момента много хора си правят само антигенни тестове и реално не влизат в статистиката като болни. 10-15% е скритата заболяемост и заради това обмисляме след всеки положителен антигенен тест той да бъде потвърден с PCR, добави Кунчев.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ