Напишете дума/думи за търсене

Подарък за Коледа: над 20 родители ще получат снимка на недоносените си бебета

проф. Боряна Слънчева.

Причината - заради противоепидемичните мерки, не могат да ги видят

Над 20 родители на недоносени бебета ще получат специален коледен подарък тази година. Екипът на Клиниката по неонатология в най-голямата АГ болница у нас “Майчин дом” ще заснеме всеки един от малките си пациенти, а снимките ще бъдат изпратени до техните майки и бащи.

Заради затегнатите мерки, свързани с ограничаване на разпространението на коронавируса, свижданията в болниците са забранени, включително и за родителите на преждевременно родилите се деца. При тях майката отива само след раждането и за изписването, а сведения се получават всеки ден по телефон.

“Трябва да пазим медицинските специалисти, защото, ако някой се разболее, това много ще ни затрудни. Просто няма кой да го замести, защото лекарите и сестрите не стигат”, сподели пред “24 часа” началникът на Клиниката по неонатология проф. Боряна Слънчева.

Недоносените бебета обаче остават в болницата много дълго време. За да компенсират поне малко липсата им у дома за Коледа, проф. Слънчева и екипът ѝ са решили да поднесат фотосите като скромен подарък към родителите. Идеята за подобен жест им хрумва още на Великден, когато свижданията също бяха ограничени, разказа пред “24 часа” проф. Слънчева.

“В момента в клиниката има 28 бебета. До Коледа предполагам, че ще изпишем не повече от 5-6 от тях, но всеки ден цифрата се мени, защото постъпват и нови”, обясни тя.

В “Майчин дом” случаите на недоносени бебета са концентрирани, защото Клиниката по неонатология е най-голямата в страната, разполага с най-съвременната апаратура и специализиран екип. Именно затова при средно 11% недоносени бебета за страната в “Майчин дом” този процент е 19-20 за тази година.

Годишно в Клиниката по неонатология приемат по около 700-800 бебета, но за 2020 г. до момента броят им е с около 100 по-малко. Причината обаче не е в спад на тези случаи, а на намалена раждаемост, смята проф. Слънчева.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ