Напишете дума/думи за търсене

Момиченце се роди 27 години след създаването си

Моли надминава рекорда, поставен от по-голямата ѝ сестра Ема - също осиновена от ембрион, и е само малко “по-млада” от майка си

Когато Моли Гибсън се ражда преди два месеца, вече са се навършили 27 години от нейното създаване. Ембрионът е бил замразен през октомври 1992 г. и остава в това състояние до февруари 2020 г., когато Тина и Бен Гибсън от Тенеси го осиновяват.

Моли поставя рекорд за най-дълго замразения ембрион, от който е родено дете. Събитието отнема първенството на по-голямата ѝ сестра Ема.

“Призът” въпреки това

остава в семейството

24-годишният ембрион, дал живот на Ема, е бил най-старият в историята. До момента, в който Моли подобрява рекорда. Децата са генетични сестри. И двата ембриона са дарени и замразени едновременно по времето, когато Тина Гибсън е била на малко повече от година.

“Чувствам се на Луната от щастие - казва г-жа Гибсън пред Би Би Си. - Ако ме бяхте попитали преди 5 г. дали очаквам да стана майка на две момиченца, а не само на едно, щях да ви кажа, че сте луди.”

Щастливата приказка започва, след като семейството е правило вече 5 години безуспешни опити да създаде дете. По това време родителите на Тина виждат по новините история за осиновяването на ембриони и разказът дава нова посока за мечтите на младата двойка.

“Това е единствената причина да споделяме нашата история. Ако родителите ми не бяха видели такава случка в новините, и ние нямаше да имаме Ема и Моли. В името на това си струва да излезем от анонимност”, казва 29-годишната начална учителка. Тя и съпругът ѝ - 36-годишен специалист по киберсигурност, веднага се свързват с Националния център за даряване на ембриони (NEDC) - християнска организация в Ноксвил, която съхранява замразени ембриони на двойки, които са прибягвали до инвитро оплождане, но

не са дали живот на

всички подготвени за

имплантация ембриони,

и са ги дарили,

за да помогнат на семейства с репродуктивни проблеми да си имат детенце. След това семейства като Гибсън могат да осиновят един от неизползваните ембриони и да родят дете, което не е генетично свързано с тях.

Основана преди 17 г., NEDC улеснява повече от 1000 осиновявания на ембриони. Двойките избират от 200-300 донорски профила с физически данни и демографска история.

Не ни интересуваше как ще изглежда това бебе, нито откъде идва, просто поискахме съвет от служителите в центъра как да подходим. Казаха ни да си намислим някакво предпочитание, дори да е нещо “глупаво”, и да тръгне оттам. Понеже със съпруга ми сме по-дребни на ръст, стеснихме избора до височина и тегло, подобни на нашите, разказва Тина.

Подобно на традиционния процес на осиновяване в щата

двойките решават дали

да запазат тайната на

осиновяване, или да

контактуват с донорите

под някаква форма. Възможностите са според жиланието на двойките - от няколко имейла годишно до активна роднинска връзка.

Тина ражда Ема - първото си момиченце от дарен замразен ембирон, през 2017 г. Така г-жа Гибсън сменя безсънните нощи в горестни молитви за деца с безсънните нощи в майчински грижи. “Това е най-сладкият вид умора и най-приятният вид изтощение”, каза г-жа Гибсън. Сега всичко се повтаря.

Ема обича новото ни дете, каза Тина Гибсън. “Представя я на всеки, който я види, като “малката ми сестра Моли ”. И майката обича да вижда приликите между момичетата, включително една малка характерна бръчка между веждите им, когато са ядосани или разстроени.

По данни от националния център към настоящия момент

в САЩ се съхраняват

1 милион замразени

човешки ембриона

Според експертите по репродукция “срокът на годност” на замразените ембриони е практически безкраен. Продължителността обаче е ограничена от възрастта на самана технология - първото бебе от ембрион, замразен след инвитро оплождане, е родено в Австралия през 1984 г. Така че е напълно възможно след време да се родят и бебета от ембриони, замразени преди 30 и повече години. Засега обаче двумесечната Моли е неоспоримият рекордьор.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ