Напишете дума/думи за търсене

Магапаса с погача за бебето

Щастливата майка с отрочето си / Снимки: Личен архив

Спазват мерките - малко жени на празника на сина му Петър 

Легендарният певец и младата му половинка се върнаха от САЩ заради ритуала 

Легендарният певец Магапаса се завърна в България.

Изпълнителят, който в началото на века беше на върха на славата заедно с дуетната си половинка Мая, от дълги години живее в САЩ, но преди дни се завръща у нас. Причината е, че в началото на декември му се роди дете и най-близките роднини на двойката не бяха виждали на живо малкия Петър. Прибирането съвпада с 40-ия ден от раждането на момченцето и му е организирано тържество за обичая погача.

Тържеството е с тематичен син цвят
Тържеството е с тематичен син цвят

"Нека животът ти бъде толкова сладък, колкото си и ти! Орисан беше с най-прекрасните пожелания, вярваме, че те ще бъдат част от твоята приказка, която ще създадем за теб! Много те обичаме, лъвче! Бъди благословен!", заяви развълнуваният Добрин Петров, както е истинското име на певеца, чиито песни продължават да се припяват 20 години по-късно след излизането им.

Малко жени присъстват на погачата
Малко жени присъстват на погачата

Магапаса не присъства на погачата на сина си, тъй като ритуалът изисква да има само жени. Там е половинката на певеца - Денислава, която е малко по-голяма от 21-годишната му дъщеря от връзката му с Мая. Тържеството е в духа на всички мерки за борба с коронавируса - присъстващите са малко, на широко пространство и възможностите за заразяване са сведени до минимум. Новороденото е облечено със стилни дънки, синя риза и елегантна папийонка. Цялото парти е изпипано в сини цветове, за да приляга на малкия юнак.

Магапаса и Денислава с бебето по време на полета към България
Магапаса и Денислава с бебето по време на полета към България

Времето, в което се извършва обредът - погача за новородено, не е случайно. Считало се, че до 40-ия ден на детето "родилката е нечиста". Ето защо в миналото точно на този ден свекървата водила родилката на "Чиста молитва" в църквата. По този начин се "очиствали" детето и майката. На трапезата са поканени само жени, които носят подаръци за бебето и сладки храни за майката (за да й е сладка кърмата, за да е и сладък животът на бебето й). Всяка гостенка, подобно на феите от приказката за "Спящата красавица", поднасят подаръците на новороденото, наричайки животът му да е изпълнен с щастие, късмет, здраве, любов, разум, богатство и благополучие.

Магапаса, Денислава и малкият Петър ще останат известно време у нас, преди отново да се завърнат в Чикаго, където трайно са се установили.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ