Напишете дума/думи за търсене

Софийската опера с инициатива „Концерти за бебоци“

СНИМКА: Фейсбук/Софийска опера и балет

За първи път в България Софийската опера отвори врати за бременните и майките на новородените деца. На 18 януари тази година се навършват седем години от инициативата на акад. Пламен Карталов „Концерти за бебоци“. Тези концерти са от най-любимите в програмата на Операта и придобиха широка популярност сред обществеността ни. На тях родителите имат възможност да направят може би първия истински музикален подарък на своето дете. В една много специална и уютна обстановка те общуват със своето бебе на по-различен език – този на прекрасната класическа музика! Това съобщиха от пресцентъра на Софийската опера и балет.

Във връзка с годишнината на „Концерти за бебоци“ първия ни оперен театър ще представи още два допълнителни спектакъла: на 17 януари от 11 часа и на 24 януари от 11 часа на Малка сцена.

Отново в Софийската опера 6 февруари 2008 година стар­тира Детската образователна програма „Отиваме на опера и балет”. През февруари Софийската опера отбелязва един специален юбилей - 13 години от образователната програма, която приобщава най-малките към голямото музикално изкуство. Тя стартира с операта „Вълшебната флейта“ от Моцарт, специално адаптирана за деца. За тази програма акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера изтъква: "Това е мисията ни - упорито, целенасочено и последователно да създаваме нашите зрители, които ще пълнят залите утре, вдругиден, след време. "

Представленията, които се изпълняват пред деца имат позитивно въздействие върху тях. Музиката и сюжетът в оперите като цяло ги насърчават да мислят креативно, да бъдат по-добри, да преодоляват проблемите, които стоят пред тях. Доказано е, че децата, които от рано започват да посещават представления получават едно допълнително възпитание – на любов към света на музиката. И точно това е причината някои деца да бъдат много по-възпитани, много по-спокойни, по-коректни, когато общуват с околните и по-внимателни от другите.

Софийската опера организира онлайн игра, която достига до 10 400 човека, съвместно с издателство „Просвета“ в периода 14-20 декември, 2020 година. Децата участваха в томболота, която излъчи 5 победителя. Те са Катерина Казашка,

Кирил Атанасов, Донка Чолакова, Никол Паунова, Татяна Делева.

Майките на децата написаха за „Концерти за бебоци“ и за програмата „Отиваме на опера и балет“следното в сайта на Операта:

Лилия Манолова - Здравейте!

Моите две дечица влязоха за първи път в операта на концерт за бебоци.

Беше вълнуващо дори за мен и се радвам, че предлагате разнообразни представления и за малките, за да може отсега да познават и харесват качествената музика и изкуство като цяло.

Мария Ангелова:

Първият ни спектакъл беше "Трите прасенца", дъщеря ми тогава беше около двегодишна. С баща й и с нея се забавлявахме, особено с Лошия Вълк. Незабравимо семейно изживяване. Концертите за бебоци ни липсват най-много, на тях за пръв път дъщеря ми се отпусна сред непознати хора!

Капка Желева

Първият спектакъл беше ,, Шрек".

Уникално преживяване... Не само за децата... И за нас...,, големите" деца... Изпълнение, костюми, декори...

Надявахме се... Сега... да посетиме или «Лешни котрошачката» или «Лебедово езеро.»,но...

Ще дойдат пак нормални времена...

Капка Кънева

Детето ми влезе за първи път в операта на концерт за бебоци.

Христина Христова

Концерт за бебоци, още от 6 месечно бебе, и след това пак, и пак... прекрасна емоция за цялото семейство, и баби, и дядовци

Милена Атанасова

Здравейте, мили приятели. Първият детски спектакъл, който посетихме с моята дъщеря Гери беше "Червената шапчица". Беше уникално и вярвайте ми родителите се забавляваха не по - малко от децата. Прекрасни сте! Обичаме Ви! Бъдете здрави и все така успешни!

Полина Куртева

"История за Мечо, Вълчо и Лиса" - беше част от "Опера в парка". Заекът беше фаворит.... И оттогава започнахме да следим и останалите постановки. Големи фенове сме! Надявам се пролетта да ни зарадвате с много нови спектакли.

Бъдете здрави и до скоро!...

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ