Напишете дума/думи за търсене

10 физически етапи в правилното развитие на детето

Има 10 физически етапи в развитието на детето, които да очаквате през ранните години.

Също така, не се паникьосвайте, ако не съвпадат напълно със сроковете, изброени тук. Всички деца се развиват с различен темп и диапазонът за нормалност е различен.

Бутане и дърпане (12 до 18 месеца)

Детските колички са забавни за раздвижване и ще помогнат на вашето малко дете да се изправи на крака. След като се увери в движението, издърпването на играчка (като малка количка на въже), то ще се научи да управлява предметите, докато вървят. Това от своя страна ще му даде повече независимост и свобода да изследва.

Катерене (12 до 18 месеца)

Катеренето е физически крайъгълен камък за малките деца. Насърчавайте малчугана да се катери, когато сте там, за да го гледате. За да го предпазите от това да се нарани, защитете дома си, като закрепите тежки мебели към стените, като държите столовете прибрани в бюрата и винаги наблюдавайте отблизо.

Клякане (12 до 18 месеца)

Клякането означава, че мускулите на детето ви стават по-силни и координацията им се подобрява. Не подценявайте това фино умение, при което вашето дете спира, навежда се, за да вземе нещо и след това продължава да ходи. Това означава, че е стабилно и умее да пази баланс. Това също е основен ход към независимост, тъй като детето ви вече не се нуждае от вас, за да му вдигнете играчката.

Бягане (15 до 24 месеца)
След като децата се научат да ходят, те също така искат да бягат. Могат да преминат от ходене към бягане за няколко седмици или дори дни. Вдъхновете детето си да тича, като го гоните, а след това обърнете ролите. Също така може да помогнете за изграждането на мускулите на крачетата му, като го накарате да посегне към играчките си на пръсти.

Хвърляне (15 до 18 месеца)

Всеки път, когато детето ви хвърля топка, то тества баланса и ловкостта си, като същевременно усъвършенства координацията ръка - око. Обърнете внимание коя ръка използва, за да хвърли топката. Около тази възраст децата започват да показват доминиране с лява или дясна ръка.

Танци (15 до 20 месеца)

Прескачането в ритъм означава, че детето ви е открило забавен начин да предизвика тялото си и се учи да интегрира разнообразни движения в последователност. Децата на тази възраст обичат да имитират това, което виждат, така че не се страхувайте и вие да се впуснете в ритъма.

Ритане (18 до 26 месеца)

За да развиете уменията на бъдещата си футболна звезда, търкаляйте и ритайте топка към нея. Уверете се, че използвате лека и мека такава, която няма да навреди. Ако детето има проблем с баланса, когато вдигне крака си, за да я ритне, го накарайте да се държи за масичка за кафе или ръката на партньора ви, докато се прицелва.

Ходене назад (15 до 24 месеца)

Това движение е изненадващо трудно за овладяване от малко дете. До голяма степен, защото по този начин натоварва мускули, които не се обхващат при нормалното вървене напред. Малчуганът може да разбере как да го направи още на 15 месеца, но не се притеснявайте, ако това не се е случило дори и до втората годинка. Доста скоро то ще започне да го прави по естествен път по време на игра.

Изкачване на стълби (18 до 22 месеца)

Това предизвикателно занимание ангажира големите мускулни групи на детето и изисква сила и баланс, за да се премести от единия крак на другия. Повечето малки деца започват да се учат, като се навеждат напред и поставят ръцете си върху стъпалото над тях, а после с напредването се хващат за парапет на 18 до 22 месеца.

Вашето дете ще се спуска надолу по стълбите на дупето си, докато не се научи как да се спуска на два крака. Безопасността на стълбите е от висок приоритет, затова използвайте порти отгоре и отдолу и никога не оставяйте детето си да "практикува" без надзор.

Скачане (24 месеца)

Около втория си рожден ден детето ви може да започне да скача нагоре и надолу, когато се развълнува. За да го насърчите, опитайте да пуснете музика. Не забравяйте сами да скочите в такт. То ще се радва да имитира вашите движения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ