Напишете дума/думи за търсене

Изследване: Замърсяването на въздуха увеличава риска от безплодие

СНИМКА: Pixabay

Излагането на замърсен въздух увеличава значително риска от безплодие, сочат резултати от първото по рода си изследване, съобщи електронното издание на в. "Гардиън".

Анализ на данни от 18 000 двойки в Китай установи, че хората, живеещи в райони с умерено завишени нива на замърсяване на въздуха с фини прахови частици, са изложени на 20 на сто по-висок риск от безплодие, което се определя като липса на бременност в рамките на една година опити за зачеване, предава БТА. 

Методиката на провеждане на изследването не е позволила на учените да определят как замърсяването на въздуха пречи на плодовитостта, но е известно, че праховите частици причиняват възпаления, които биха могли да навредят на яйцеклетките и на образуването на мъжките полови клетки, казват учените. Друго неотдавнашно проучване сред 600 жени, пациентки на клиника по безплодие в САЩ, установи, че дългосрочното излагане на замърсен въздух се свързва с по-малко съзряващи яйцеклетки.

Безплодието засяга милиони двойки по света, но относително малко изследвания са проведени върху въздействието на замърсения въздух. За него обаче се знае, че увеличава риска при други репродуктивни аспекти като преждевременно раждане или ниско тегло на новородените. Обичайните нива на азотен двуокис, също като тютюнопушенето, увеличават риска от спонтанен аборт. Частици от замърсен въздух са открити в плаценти.

"Множество проучвания сочат, че замърсяването на въздуха е свързано с много заплахи за бременността", каза пред британското издание Чин Ли от центъра за репродуктивна медицина в Трета болница на Пекинския университет, ръководител на изследването.

"Близо 30 на сто от бездетните двойки страдат от необясним инфертилитет", пишат Ли и колегите му. Те посочват, че сред известните фактори са възрастта, теглото и тютюнопушенето. "Изследването ни показва, че замърсяването с фини прахови частици е непренебрежим рисков фактор за инфертилитет", отбелязват те.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ