Напишете дума/думи за търсене

Осъзнатото хранене и как да го практикуваме

Между балансиране на работа, семейство и всички други задължения на всекидневието, храненето понякога може да стане рутинно.

Може би трябва да хапнете, докато отговаряте на имейли или го правите на дивана пред телевизора късно вечер. Изглежда, че яденето се е превърнало в безсмислена и автоматична задача. Но отделяли ли сте си време да забавите и да се насладите на храната си? Какво би се случило, ако отделите 20 - 30 минути да се наслаждавате на всяка хапка?

Като забавите и се научите да се храните внимателно, можете да насърчите не само избора на хранителни вещества, но и да насърчите здравословна връзка с тялото си. Ето всичко, което трябва да знаете за овладяване на осъзнатото хранене сами, включително инструкции стъпка по стъпка как тази техника е малко по-различна от интуитивното хранене.

Какво е осъзнато хранене?

Осъзнатото хранене ви позволява да видите по-добре вътрешната мъдрост на физическия глад, сигналите за ситост и избора на храна.

Ползите от осъзнатото хранене.

Помага ви да станете по-свързани с тялото си.

Насърчава здравословна връзка с храната.

Подобрява хранителните навици.

Осигурява усещане за контрол над избора на меню.

Може да насърчи здравословното отслабване,

Как да се храним осъзнато?

Изследвайте глада и апетита си. Гладът е вашата физиологична нужда от храна, докато апетитът е вашето желание за храна. Опитайте се да изследвате как се чувства тялото ви в началото на хранене - ядете ли от скука или безпокойство? И обратно, оставяли ли сте тялото си твърде дълго без храна? Лекият глад е добър, но всичко по-тежко може да затрудни забавянето и храненето внимателно. Започнете да включвате балансирани ястия през целия ден, така че да имате апетит по време на хранене, но да не се нахвърляте.

Започнете с благодарност. Отделете минута - две, за да направите пауза и да оцените храната пред себе си. Изберете да присъствате тук и се съсредоточете върху благодарността за вашето тяло, тази невероятна храна и процеса по приготвянето й. Споделяте ли това хранене с приятели или семейство? Отделете малко време, за да помислите и да изразите своята благодарност и за тях.

Ограничете разсейването. За да се потопите напълно в осъзнатото хранене, важно е да премахнете големите разсейващи фактори. Заглушете телефона си, изключете телевизора и седнете на кухненската маса, така че да се отдадете напълно на храненето.

Използвайте сетивата си. Обърнете внимание на различните вкусови профили в храната и аромата й. Променят ли се някои от тези вкусове или текстури, докато продължавате да ядете храната? Това са примери за въпроси, които можете да си зададете по време на осъзнато хранене.

Забавете. Отделете време да дъвчете храната си, да се насладите на вкуса и да оцените всяка хапка. Ако установите, че все още ядете много бързо, опитайте да оставите вилицата си след всеки няколко хапки. Отнема около 20 минути, докато стомахът сигнализира на мозъка ви, че е пълен. Дайте си време да усвоите храната и да усетите ситост и удовлетворение, което получавате от яденето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ