Напишете дума/думи за търсене

Проф. Кантарджиев: Хора, нямате работа с бебета и деца в ресторанта! Пазете ги!

ПРОФ. ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ

В интервю, което ще излезе в четвъртък в “24 часа”, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести потвърждава тревожните данни, че инфекцията се е “подмладила” - жертви вече са и младите и малките

“Хора, пазете си децата, нямате работа с бебета и малки дечица по заведенията”, призова проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на оперативния щаб за вируса, в интервю за “24 часа”, което може да прочетете в четвъртък.

Инфекцията се е “подмладила” през последните 2 месеца. Заразяват се и боледуват все повече деца до 19 г. и хора между 20 и 40 г.

Клиничната картина, за която разказват COVID екипите, също се променя - началото вече повече прилича на “проста” настинка с хрема и гърлобол. Подобни симптоми миналата промет се смятаха за база за диференциална диагноза за отхвърляне на коронавирусната болест. 

Мерките трябва да се фокусират отново в училищата, смята доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Повторно изследване на запазени стари проби от заразени с новия коронавирус българи откри, че британският щам е бил в Кюстендил още през декември. Генетичното разчитане установи мутацията в пробите на две жени. Това съобщи за “24 часа” проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Новите обработени проби в референтната лаборатория на НЦЗПБ и в европейския потвърдителен център в Германия са вече над 600 и категорично доказват бързо и масово разпространение на т.нар. британска мутация и у нас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ