Напишете дума/думи за търсене

Защо да пием сок от цвекло през бременността

Пълноценното и здравословно хранене през бременността е от изключително значение, както за здравето на бебето в майчината утроба, така и за самата майка.

Прясно изцедените сокове са чудесен начин да снабдите тялото с ценни хранителни вещества. Те са естествен източник на витамини, минерали и други важни микроелементи, жизненоважни за нормалното развитие на плода, така и за физическото и психическо състояния на жената през този деликатен момент.

Сок от цвекло

Сокът от цвекло е един от най-полезните сокове. Той има многобройни здравословни качества, а някои от тях са доказaни като много полезни и по време на бременността.

Помага при запек
Голяма част от жените имат честа констипация по време на бременността си. Това е често срещан страничен ефект на много добавки съдържащи желязо.

Помага при анемия и недостиг на желязо

Плодът има нужда от повече желязо, за да се развива нормално. Много жени имат нисък хемоглобин и не разполагат с достатъчно складирано количество от този микроелемент в организма. Приемът на умерени количества сок от цвекло може да помогне за преодоляване на този дефицит.

Понижава кръвното налягане

Високото кръвно налягане може да бъде причина за различни опасности по време на бременността. То може да намали притока на кръв към плацентата и така да предизвика преждевременно раждане.
Прием на сок от червено цвекло по време на бременност: Въпреки че сокът от цвекло има много ползи за здравето, е важно да не се прекалява с него. Обикновено препоръчителната доза е да се пие пресен сок от 1/4 до 2 чаши цвекло на ден. Бременните жени трябва да бъдат по-внимателни и да ограничат дневната доза от около 1/4 до ? чаша цвекло на ден. Препоръчително е сокът от цвекло да се смесва с други зеленчукови сокове и да се оставя да се аерира за 5-10 минути след изцеждането му.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ