Напишете дума/думи за търсене

Връща ли се домашното раждане

Зара и Майк Тиндъл се радват на трето дете, което се появи по доста необичаен начин.

Кралско внуче проплака на пода в баня и повдигна много въпроси

Лукас Филип Тиндъл е най-новото попълнение в британското кралство семейство. Той е десето правнуче на кралица Елизабет II, чак 22-и по линията за наследяване на трона и появата му на бял свят не предполагаше вдигане на много шум. Но баща му, бившият състезател по ръгби Майк Тиндъл, неволно сподели по време на участие в спортен подкаст, че бебето се е родило на пода в семейната им баня.

Тази новина буквално освободи духа от бутилката относно домашните раждания. Въпросът дали не е добре жените отново да се върнат към тях, започна да се поставя още в началото на пандемията. Много бременни, които се страхуваха да не се заразят в болнични заведения, търсеха безопасен начин за раждане у дома. Такава възможност във Великобритания съществува, но само около 2% от родилките я избираха преди коронавирусната криза. Причината е, че вземането на подобно решение крие някои рискове. Дори да бъде осигурена акушерка, която да помага, статистиката показва, че в крайна сметка 45 от всеки 100 жени се налага да бъдат прехвърлени в болница при първо раждане и 12 - при второ или следващо.

Затова повечето предпочитат, щом му дойде времето, просто да се насочат към здравно заведение, вместо да рискуват да не могат да се справят в домашни условия. Още повече че по време на редовните консултации за бременни бъдещите майки обикновено биват информирани, че това е по-сигурният начин, но и не им се отказва подкрепа, ако решат да опитат у дома.

Кралският зет Майк Тиндъл разказа, че съпругата му Зара е разчитала на помощ от приятелка, която е присъствала и на ражданията на двете им дъщери през 2013 и 2018 г. “Тя помогна на бебето да излезе, след като стана ясно, че нямаме време да стигнем до болница. Тичах из къщата да събирам и да им нося кърпи, както и всичко друго необходимо. Бебето се роди на пода в банята ни”, сподели развълнуваният баща.

Чистосърдечното му признание обаче породи доста коментари, тъй като се оказа, че необичайната поява на малкия Лукас е сложила край на 60-годишна традиция в британското кралско семейство да се ражда в медицинско заведение, която е част от модернизацията на монархията и отварянето ѝ към живота на поданиците. Преди това бебетата във фамилията са се появявали зад дебелите стени на дворците, заобиколени от избрани лекари и акушерки. И целият процес се е смятал повече за женско задължение.

Kралски биографи припомнят, че Елизабет II е дала живот и на четирите си деца в домашни условия. Когато ражда първия си син Чарлз, съпругът ѝ Филип даже играе скуош с частния си секретар, за да успокоява нервите си от чакането. Самият баща пък е изроден на масата в семейната вила на остров Корфу през 1921 г., въпреки че във вените му тече също благородническа кръв от гръцките и датските кралски семейства.

Главният редактор на списание “Маджести” Джо Литъл смята, че необичайните места за раждане на Лукас Филип Тиндъл и на прадядо му принц Филип по някакъв начин създават интересна връзка помежду им. Според него появата на последния член на кралското семейство в неделя вечер на пода в банята все пак е най-необичайното монархическо раждане, което е известно.

Но на бащата Майк Тиндъл то е донесло неочаквана наслада. “Най-хубавото в това да си си у дома в такъв момент е, че можеш веднага да гушнеш детето си и да се отпуснеш да гледаш голф по телевизията”, призна той. По думите му майката се е представила като истински герой. Двамата винаги са се радвали на симпатии заради непосредственото си държание, даже се твърди, че са любимци на кралицата, защото никога не са създавали проблеми с публичното си поведение. 39-годишната Зара продължава да е професионален състезател по конен спорт, а Майк се изявява като спортен коментатор.

Признанията му за появата на техния син обаче изведнъж го поставиха в епицентъра на много чувствителната тема дали да се насърчават домашните раждания. Американският акушер-гинеколог Николас Рубашкин смята, че те погрешно се представят като отказ от правилна грижа и това се дължи на няколко шумни случая, завършили със смърт на бебета и станали известни по цял свят. Самият той също проплаква през 1975 г. на кухненската маса вкъщи. По това време семейството му живее на малкия остров Виналхафен. На раждането му помага неговата баба, която е дала живот на девет деца по приблизително същия начин. “Това е необичайна история за произход за акушер-гинеколога, но пък е добра основа за моето убеждение, че бременните жени трябва да имат подкрепа от специалисти като мен, за да имат свобода да избират къде и как да раждат”, казва Рубашкин.

Cпоред него планираното домашно раждане с акушерка е безопасен вариант за нискорискова бременност и може да ограничи ненужните медицински интервенции. Да помогне значително за хората в селските райони, които нямат непосредствен достъп до болница. “Това може да бъде и по-подкрепяща и удобна опция за жени, които се сблъскват с малтретиране и расизъм от страна на американската система за майчинство, която често не отговаря на сложните и разнообразни нужди на всички американци”, обяснява специалистът. По думите му, ако пандемията от COVID-19 продължава да затруднява ражданията в болницата, да възпрепятства участието на близки хора в тях, неизбежно ще се появят все повече гласове за преместване на услугата в общността. Още повече че акушерките са добре квалифицирани специалисти, които с малка подкрепа от страна на болниците могат да бъдат обучени да управляват извънредни ситуации, за да се гарантира, че родилката ще стигне навреме в здравното заведение при проблем. Доктор Рубашкин признава, че в кариерата си има починало бебе от родилка, на която се налага да направи секцио след неуспешно раждане у дома. И въпреки че всички замесени в случая са били съсипани и съкрушени и все още се питат дали е можело да се направи нещо друго, той в нито един момент не си е помислял да отхвърли този начин за даване на живот. “Отговорът не е общата стигматизация на жените, които правят опит за домашно раждане, нито инкриминирането на акушерки, които им помагат. А в намирането на механизъм, по който лекарите да подкрепят по-добре тази възможност, като обсъждат и прилагат най-модерни практики за трансфер при раждане от дома в болница”, смята американският акушер-гинеколог.

Англичанка става майка, без да знае, че е бременна

Ден след новината за необичайното домашно раждане в кралското семейство млада англичанка разказа пред “Дейли мейл”, че тя също е дала живот на момченце на пода в кухнята. 27-годишната Клер Уайзман призна, че това се е случило преди 2 г., когато вземала противозачатъчни, защото била в началото на връзката с партньора си. Тъй като имала и цикъл, тя въобще не предполагала, че е бременна.

Един ден обаче започнала да изпитва силни болки в корема, който въобще не се бил променил по време на нейната 7-месечна бременност. Отива до тоалетна и с ужас установява, че между краката й се подава бебешка глава. Потресена, звъни на майка си, която се обажда на спешна помощ, но докато линейката пристигне, Клер ражда.

Благодарение на бързата докторска намеса недоносеното бебе е спасено и днес е здраво 2-годишно момченце. “Бяхме толкова шокирани от появата му, че първоначално обсъждахме с приятеля ми Бен да го оставим за осиновяване. В момента, в който обаче ни разрешиха да го видим, и двамата избухнахме в плач и вече не искахме да се разделим с него. По някакъв начин ни обедини и ни запази като двойка и до днес”, казва Клер.

Данни на британското здравеопазване показват, че 8 на всеки 100 жени могат да забременеят, докато са на противозачатъчни, не заради проблем с хапчето, а защото са пропуснали да го вземат, повръщали са или са имали диария.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ