Напишете дума/думи за търсене

Какво е "COVID рамо" и как да го третираме

Ако вече сте от хората, които имат първа доза от ваксината за коронавирус и не можете да се отървете от чувство на тъпа болка в ръката с течение на времето, не сте сами.

Служителите в Центровете за контрол и превенция на заболяванията отдавна са посочили, че болката и подуването или зачервяването на ръцете са очакван страничен ефект за всяка ваксина, наред с други временни симптоми. Но някои хора изпитват по-забележима реакция на мястото на инжектиране, което се нарича "COVID рамо” както от експерти, така и от изследователи. Става дума за симптоми, които в някои случаи остават до една седмица след поставянето на веществото.

Ранни изследвания, публикувани в “New England Journal of Medicine”, показват, че зачервяване, подуване, болезненост или дори кожен обрив могат да се появят 8 или повече дни след инжектиране - по-специално при ваксината на "Moderna". Използвайки данни от клинично изпитване фаза 3, проведено през 2020 г., изследователите предполагат, че тези реакции са изчезнали сами в рамките на четири или пет дни след първата ваксина.

Може да се чудите дали имате COVID рамо, дори ако не сте получили ваксина "Moderna". "Pfizer" и "Johnson & Johnson" също са известни с това, че причиняват лек временен дискомфорт. Изследователите, които разглеждат страничния ефект на "Moderna", специално отбелязват, че 84% от хората в по-ранни проучвания са изпитвали болка в ръцете в рамките на часове или през първия ден или два от инжектирането.
Добрата новина? Това не е тежка реакция, казва д-р Джоузеф Москера, медицински специалист от "RxSaver", Ню Джърси. "Това е локализирана, бавна реакция, известна като забавена свръхчувствителност към клетъчни клетки, която виждам не само при получателите на Moderna, но и във всичките налични в момента ваксини", обяснява той. "Реакцията е част от естествения ни имунитет, който мигрира към места в тялото ни, когато реагират на ваксините като чужд нашественик."

В ограниченото проучване на “New England Journal of Medicine” повече от 240 души съобщават за първи път, че са имали симптоми на COVID рамо около осмия или деветия ден след ваксинацията, като сърбящата червена кожа и подуването са най-срещани. Само половината от тези хора са имали същия нежелан ефект след втора доза, което предполага, че други могат да изпитат “COVID рамо” само след първата доза. Също така данните показват, че жените може да имат по-голяма вероятност да получат общи странични ефекти на ваксината в сравнение с мъжете, както се съобщава от “New York Times”.

Как да лекувате COVID симптоми на рамото:

Независимо дали усещате тъпа болка през първите няколко дни от ваксинацията или сърбящ обрив до една седмица инжекцията, има няколко неща, които можете да направите у дома. Ако нямате някакви предходни медицински състояния, които биха ви попречили да го направите, вземете ибупрофен или ацетаминофен, за да потушите болката в ръцете и антихистамини, за да намалите сърбежа или дискомфорта при всякакви обриви. Можете също така да приложите лед на ръката си, ако е подута, съветва д-р Москера. Също така можете да приложите стероиден крем без рецепта за постоянен сърбеж или обрив. “Повечето симптоми на COVID при ръцете се разрешават в рамките на 1, най-много 2 седмици”, обяснява той.

д-р Джоузеф Москера
д-р Джоузеф Москера

Обсъждането на всички странични ефекти на ваксината с вашия личен лекар е чудесна идея, особено ако имате анамнеза за алергии. Ако страдате от проблеми с дишането, висока температура, болки в тялото и умора заедно с състоянието на COVID, трябва незабавно да говорите със специалист.

Източник: https://cdf.nejm.org/

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ