Напишете дума/думи за търсене

Да простиш на себе си е най-трудно

Когато говорим за прошка, първо мислим за другите - да простиш на побойника от началното училище или на колегата, който е взел кредит за твоята идея за работа. За съжаление, често забравяме за един много важен човек, който също е достоен за прошка: себе си.

Прошката е трудна сама по себе си. Когато обаче трябва да се изправим пред реалността да си простим, това бързо може да се превърне в привидно невъзможен подвиг. Научаването как да си простиш и да продължиш напред от травма, съжаление или разкаяние може да помогне да допринесеш за по-здравословен, щастлив живот. Е, как да си простиш? Ето няколко полезни напомняния и мисли, които да използвате по пътя си към вътрешен мир и щастие.

Преминаването от изтощително житейско събитие като автомобилна катастрофа или бягство от токсична връзка не само изтощава физически, но и психически. Усещаме тези ефекти дълго след като споменатата травма или събитие приключи, което прави още по-трудно продължаването напред.

Освен това е важно да признаем, че понякога има други пречки пред лечението, освен нас самите. Някои от тях включват:

Твърде скъпо или без здравно осигуряване

Липса на информираност за тежестта на разстройството

Чувство на безнадеждност относно перспективите за лечение

Загриженост относно поверителността

Социална стигма

Тези фактори могат да бъдат особено трудни или преобладаващи, ако живеете в по-малък град. Там вероятно има липса на специалисти по психично здраве, а и се притеснявате, че всичко се разчува бързо.

Прошката е битка, която не трябва да се води сама, независимо къде живеете. Освен това много хора намират изцеление чрез многобройни методи като четене, говорене или писане. В крайна сметка пътят ви към по-щастлив живот може да бъде проправен с всичко, което работи най-добре за вас. Ако все пак се окажете в позиция, която ви пречи да посетите специалист по психично здраве, помислете междувременно за тези опции:

Групова терапия

Докато груповата терапия не е толкова анонимна, колкото частна сесия, присъединяването към групи за подкрепа може най-малкото да ви осигури връзка с други, които се сблъскват със подобни трудности като вас. Също така може да откриете, че процъфтявате в групова обстановка.

Работете със себе си

Прошката сама по себе си е грижа, но е и продължаваща битка. Разработването на полезни стратегии за излекуване на ума, тялото и духа ви може да ви помогне да преминете през трудните моменти. Независимо дали става дума медитиране или релаксираща нощна рутина, тези практики могат да ви помогнат да облекчите болката си и да се фокусирате след особено тежък ден.

Прошката и търсенето на щастие и мир определено са емоционални влакчета. Професионалната помощ винаги трябва да бъде вашият първи приоритет, но отново не е задължително да се предлага.

Не гледайте в миналото

 В живота получаваме толкова много шансове да следваме щастието и мечтите си. Разбира се, понякога можем да изпуснем тази цел от поглед и точно тогава тъмните мисли започват да се прокрадват. Но в крайна сметка животът ни може да се подобри само ако прощаваме грешките си и се учим от тях.

Той е свързан с опити и грешки. Най-важното е никога да не се отказвате или да спирате да опитвате от страх да не се провалите отново. Не гледайте в миналото, а в настоящето и бъдещето. Щастието се крие в моментите, в които кроим планове как да го постигнем.

Прошка сред скръб

Когато загубим любим човек - родител, бивш партньор, дори домашен любимец - може да бъде изкушаващо да си наложите някаква вина. Част от процеса на скърбене трябва да включва траур за загубата и движение напред. Когато обаче попаднем в капана на вината и съжалението, ставаме роби на спомените и преживяванията си, които сме имали с близките си.

Това прави загубата им още по-трудно поносима. Цикълът е труден за прекъсване и може да доведе до някои сериозни проблеми с психичното здраве, като депресия и тревожност. Нещо повече - да си простиш пред лицето на смъртта без съмнение е трудно.  Разбира се, това е още по-голямата причина да започнете да се учите как да си простите и да продължите напред. Признаването и приемането на грешките ви не ви прави недостойни за прошка.

Загубата на домашен любимец, автомобилна катастрофа или пожар в къщата не ви прави лош човек или лош собственик. Вашето куче или котка много ви обичаха и въпреки че преждевременната им смърт е нещастна и сърцераздирателна, най-добрият начин да почетете домашния си любимец е да си простите.

Когато пък се справяте със загубата на любим човек поради пристрастяване или самоубийство, важно е да се отстраните от ситуацията като фактор за тяхната смърт. Понякога просто не можем да попречим на хората да правят сами избора си, независимо колко лоши са последствията. Освен това, много от нас отчаяно искат нашите любими да се оправят, да потърсят помощ, но ако не го направят, това не е наша работа.

Въпреки че може да ви се струва, че предавате тези, които са починали, опитвайки се да си простите и да продължите напред, всъщност правите необходимото, за да се грижите за своето психическо и физическо здраве. Вие заслужавате да сте здрави и въпреки че може да отнеме известно време, ще сте бъдете щастливи.

Неща, които можете да направите след загуба

Всеки реагира по различен начин на смъртта и използва лични механизми за справяне с мъката. Изследванията показват, че повечето хора могат да се възстановят сами от загуба с течение на времето, ако имат социална подкрепа и здравословни навици. Говорете за смъртта на любимия човек. Вместо да се изолирате или да отречете случилото се, говорете за загубата си с приятели и близки. Това може да ви помогне да вървите напред.

Приемете чувствата си. Всички ваши чувства са валидни и е добре да ги усетите. Не сте слаби или виновни поради емоциите си. Погрижете се за себе си и семейството си. Можете да скърбите за тези, които са починали, като същевременно се грижите за живота си сега. Доказано е, че помагането на другите ни кара да се чувстваме по-добре. Въпреки че процесът на скърбене може да бъде разхвърлян, сложен и със сигурност разочароващ понякога, ако можете да се научите как да си простите, вие само ще станете по-силни. Не забравяйте, че доброто може да дойде и от най-мрачните времена.

И за финал: не е нужно да забравяте миналите си преживявания. По-скоро ги използвайте като средство за по-добър, по-здравословен живот. Достойни сте и миналото ви не ви определя. Просто ви формира и прави по-добър и осъзнат човек. Мъката ви сега ви подготвя за хубавите неща, които ви предстоят. След като разберете и се примирите с това, възможностите за щастие ще се отворят. Няма да е лесно, но ще си заслужава.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ