Напишете дума/думи за търсене

Изследване потвърждава безопасността от ваксинацията срещу COVID-19 при бременни

СНИМКА: pixabay

Едно от най-мащабните изследвания върху ваксинацията срещу Ковид-19 по време на бременност потвърждава безопасността й, макар авторите да подчертават, че са нужни още проучвания, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Предварителните резултати са въз основа на съобщения от над 35 000 американки, имунизирани с препаратите на "Модерна" или "Пфайзер"/"Бионтех" по време на бременността си. Нивата на спонтанни аборти, преждевременни раждания и други усложнения при тях са сравними с тези при бременни жени преди пандемията.

Новите резултати на учени от федералните Центрове за контрол и профилактика на заболяванията бяха публикувани в сряда в сп. "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин".

Нито една от жените, обхванати от проучването, не е била имунизирана с еднократната ваксина на "Джонсън енд Джонсън", която бе разрешена за употреба след края на изследването. На настоящия етап американските власти проучват съобщенията за образуването на тромби при много жени, приели ваксината.

Американското дружество по репродуктивна медицина във вторник препоръча имунизацията по време на бременност въз основа на свои наблюдения в продължение на година.

"Всички, включително и бременни жени и желаещите да забременеят, трябва да се ваксинират срещу Ковид-19. Ваксините са безопасни и ефективни", се казва в изявление на дружеството. Негов представител каза, че дружеството не е анализирало последните данни за ваксината на "Джонсън енд Джонсън".

Представител на Американската колегия на акушерите и гинеколозите каза, че докладът на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията е обещаващ, но също подчерта, че са нужни последващи дългосрочни изследвания. Преди време от организацията също настояха, че ваксини срещу Ковид-19 трябва да се предоставят на разположение на бременните и на жените, които кърмят и много бременни американки избраха да се имунизират срещу Ковид-19.

Въпреки че бременните бяха изключени от изпитанията, довели до разрешаване на употребата на ваксините, данните сочат, че няма вреди за жените, които не знаели, че са бременни, когато са се записали за доброволци в изследванията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ