Напишете дума/думи за търсене

5 причини да приемаме цвекло на прах

Цвеклото на прах се получава чрез дехидратиране или изсушаване на тънки резенчета oт кореноплодното, за да се отстрани цялата влага и след това смилането му на прах

Ако не харесвате земния вкус на цвекло, тогава това на прах може да е алтернатива, тъй като е по-концентрирано от прясното, но с относително неутрален вкус. Едно цяло прясно цвекло е еквивалент на приблизително една чаена лъжичка прахообразно. Може да се добавя към сосове, смутита, тестени изделия, ньоки, кърита, сладкиши, кифли или всичко, което решите. Имайте предвид, че и урината ви може да промени цвета си! Поради естествените си захари, то може да се използва и като естествен подсладител.

Въпреки че цвеклото може да има потенциални ползи за здравето, не е ясно дали те са временни или имат дългосрочни ефекти. Необходими са повече изследвания, за да се отговори на този въпрос и каква е оптималната доза. Повечето проучвания са фокусирани върху сок от цвекло, като само шепа изследвания изследват цвекло на прах. И все пак:

Цвеклото на прах е богато на нитрати

Първо, цвеклото на прах е богато на нитрати. Нитратите имат важни роли, свързани с повишен кръвен поток, газообмен, митохондриална ефективност и засилване на мускулната контракция. Като предизвиква отпускане на гладката мускулатура, която обгражда артериите и вените, нитратът води до разширяване на тези кръвоносни съдове, като по този начин понижава кръвното налягане. Нитратните лекарства се използват за хора с високо кръвно налягане, ангина и сърдечни заболявания за отпускане на съдовете, като ги разширяват, за да позволят по-голям поток.

Има противовъзпалителни свойства

То съдържа антиоксидантни полифенолни съединения, които имат противовъзпалителни свойства. Антиоксидантите са молекули, които имат способността да неутрализират свободните радикали и да предпазват от увреждане на клетките, което може да доведе до хронични заболявания. Диета с високо съдържание на антиоксиданти води до по-нисък риск от хронични заболявания.

Цвеклото има противоракови ефекти

Цвеклото съдържа също беталаини, за които е установено, че имат противоракови ефекти при клетъчни модели в лаборатория.

Цвеклото на прах е чудесен източник на витамини С и фолиева киселина

Цвеклото също е чудесен източник на витамини С и В9 (фолиева киселина). Те имат много важни роли в нашите тела. Витамин С е необходим за биосинтеза на колаген, който действа като скеле в кожата и връзките. Той също така има роля в зарастването на рани и метаболизма на протеините. Фолиевата киселина е жизненоважна за производството на здрави червени кръвни клетки и клетъчния растеж.

Цвеклото съдържа основни минерали

Цвеклото съдържа също минералите желязо, манган и калий. Желязото има жизненоважна роля в транспортирането на кислород от здрави червени кръвни клетки. Над 40% от децата по света имат желязодефицитна анемия, а жените в детеродна възраст също са изложени на повишен риск поради менструация.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ