Напишете дума/думи за търсене

Не пренебрегвайте грижата за непостоянните зъби

Въпреки че в крайна сметка всички непостоянни зъби падат, важно е да се грижите за тях. Загубата или разпадането на тези зъби може да деформира устата, причинявайки проблеми, когато постоянните зъби заемат мястото си.

Нещо повече - вашето бебе ще зависи от постоянните си зъби за правилно дъвчене и хранене, както и за речта и външния вид в продължение на много години. Изграждането на редовни навици за четкане възможно най-рано ще доведе до по-голяма вероятност детето да поддържа добра зъбна хигиена в бъдеще. Тези съвети могат да ви помогнат да почистите правилно бебешките зъби.

Научете етапите на никнене на млечните зъби

Първият набор от зъби никне, когато бебето ви е на около 6 месеца. Те обикновено са средните два отдолу. На около 8 месеца идват средните зъби на горната челюст. Два зъба от всяка страна на тези се появяват на около 9 до 10 месеца. След това по четири зъба никнат на всеки четири месеца, докато всички 20 присъстват до 3-годишна възраст. Тъй като децата се различават, се променя и начинът им на растеж. Не се тревожете, ако зъбите на бебето ви не се появяват точно в този ред.

Почиствайте устата на бебето, преди да му поникнат зъбите

Преди да поникнат зъбките, почиствайте венците след всяко хранене с топла, мокра кърпа или навлажнено парче марля, увито около пръста ви. Това е важно, защото по този начин премахвате остатъците от кърма или АМ, защото в тях има естествена захар.

Овладейте процеса на почистване на зъбите

След като зъбите са вече видими, се препоръчва да се намаже капка флуоридна паста за зъби с големината на оризово зърно върху мека четина с малка глава. Използвайте това, за да почиствате зъбите на бебето два пъти дневно, като постепенно увеличавате до размер на паста, колкото грахово зърно. Нощното четкане е най-важно за избягване на кариес. За да предотвратите поглъщането на прекалено много флуорид, което води до състояние, наречено флуороза, изтрийте добре остатъците по време на четкане. Когато зъбите на вашето бебе се допират, време е да започнете да ги почиствате с конци.

План за първото посещение на зъболекар

Детските зъболекари могат да открият кариес рано и да дадат информация за правилното развитие на устната кухина. 

Забележете, когато има проблем

Кариесът на зъбите може да възникне в резултат на постоянно излагане на естествена захар в кърмата или адаптираното мляко. Първите признаци обикновено са бели петна по линията на венците на горните предни зъби. В крайна сметка ще се образува кухина, характеризираща се с обезцветяване и незначителни ямки. Ако забележите някой от тези симптоми, не забравяйте веднага да се консултирате със зъболекаря на детето си, за да изготвите план за лечение.

Избягвайте кариес, причинен от бебешко шише

Друга важна част от добрата хигиена на зъбите е предотвратяването на заболяване, което обикновено се нарича "бебешко шише", което може да доведе до загуба на първични зъби. Обикновено се развива при бебета, които рутинно се слагат в леглото с бутилки мляко (или по-лошо - сок) и е известно с това, че причинява кариес. Никога не оставяйте бебето си с бутилка за дълги периоди от време, особено ако забележите, че вече не се храни, а просто използва бутилката за удобство. Ако трябва да има бутилка за лягане, за да се отпусне, напълнете я с обикновена вода.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ