Напишете дума/думи за търсене

Шепа карфиол на ден за здравословна бременност

Карфиолът е полезен за сърцето. Това означава, че помага за поддържането на сърдечносъдовата система в добра форма.

Стимулира кръвообращението

Карфиолът подобрява състоянието на хроничните заболявания като атеросклерозата, водеща причина за инфаркт и инсулт. Този зеленчук поддържа доброто кръвообращение и притока на кръв до жизненоважните органи в тялото.

Снижава нивата на холестерол

Полезните хранителни качества на карфиола включват богато съдържание на фибри в него. Те спомагат за снижаването на нивата на холестерол. Средният дневен препоръчителен прием на фибри надвишава 25 грама. Хапнете карфиол и ще добавите повече от 3 грама към дневния си прием, спомагайки за пречистването на храносмилателния тракт.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Съдържа много антиоксиданти

Карфиолът съдържа огромни количества Витамин С и манган, както и каротеноиди. Зеленчукът е особено полезен в битката със свободните радикали.

Има противовъзпалителни свойства

Поради високото си съдържание на Витамин K, карфиолът помага за снижаването на възпалението. Той съдържа Омега-3 мастни киселини - същите здравословни мазнини, съдържащи се в сьомгата, но с практически никакви калории.

Зареден е с В-витамини

Карфиолът изобилства от B-витамини: 1, 2, 3, 5, 6, и 9. Това, разбира се, включва фолиевата киселина, така че ако сте бременна или планирате да забременеете, непременно добавете този зеленчук в хранителния си режим.

Съдейства за развитието на ембриона

Карфиолът е полезен за жените по време на бременност. Тъй като е богат на витамините А и В, той помага при растежа на клетките. Това в крайна сметка помага за правилното развитие на зародиша в утробата.
Карфиолът също така е добър източник на витамин С, който отново е полезен по време на деветте месеца. Ето защо всяка бременна жена е добре да яде по една чаша карфиол всеки ден.

Изгражда здрава имунна система

Съдържа антиоксиданти. Антиоксидантите сами по себе си имат много полезни свойства – действат като противовъзпалително средство и спомагат за изграждането на здрава имунна система.

Богат източник на калций

Карфиолът също така съдържа калций, което носи множество ползи за организма. Той допринася за заздравяването на костите и зъбите, както и за много други важни функции - като предаването на нервните импулси.

Богат източник на минерали

Карфиолът съдържа цинк, манган, фосфор, магнезий, както и селен и натрий

Цинк – помага за създаването на нови клетки, както и за заздравяването на рани

Магнезий – подпомага нормалното функциониране на паращитовидната жлеза в производството на необходимите за костите хормони

Фосфор – спомага укрепването на костите

Селен – помага за по-доброто функциониране на имунната система

Натрий – помага в балансирането на течностите в тялото

Манган – помага в правенето и активирането на ензимите

Намалява рисковете от рак

Карфиолът също така помага в снижаването на риска от рак на: белите дробове, гърдата, пикочния мехур.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ