Напишете дума/думи за търсене

Игра на топка помага на детето да изрази чувствата си

Може да ви е трудно да разберете как са се отразили пандемията и дългото дистанционно обучение на детето ви.

Обикновено малчуганите не споделят много за емоциите, които преживяват вътрешно. Вижте някои начини, по които можете да ги стимулирате да изразяват своите чувства.

Стимулирайте го да напише разказ за себе си

Не е задължително да има много думи. Подканете детето да използва фразата “чувствам се” и да я допълни. Ще се изненадате от това, което ще прочетете.

Нека напише писмо

Като алтернативен метод на предния може да използвате този. Нека писмото е адресирано до “кутия за притеснения”. Обяснете на детето си, че пишейки тези откровения всичките му тревоги ще изчезнат.

Играйте ролеви сцени

Понякога децата изразяват себе си най-добре чрез имитация на друг човек - учител, родител или приятел. Предложете на детето да смените ролите си, за да видите как ви вижда през неговите очи.

Говорете за собствените си чувства

Децата обръщат голямо внимание на начина, по който говорим и се държим. Споделете своите собствени емоции и насърчете малчугана да направи същото за себе си.

Използвайте снимки

Погледнете снимки на хора, които познавате, или снимки в албум или списание. Помолете детето да опише какво чувстват тези хора само по изражението им. Това ще стимулира въображението.

Игри с топка

Хвърляйте топка, когато започвате изречение с: „Когато съм тъжен, аз ...“ и довършвайте. Вижте какво ще измисли вашето дете. По този начин вие хвърляте тъгата.

Създайте пространство за споделяне

Създаването на „безопасно пространство“ за обсъждане на емоции и притеснения относно всякакви неща - включително въпроси като фигурата, е важно. Започнете дискусия около масата за вечеря за това, което се случва - по начин, по който детето ще ви разбере.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ