Напишете дума/думи за търсене

Астаксантинът – всичко за краля на каротиноидите

Облекчава болката и възпалението

Астаксантинът е мощно противовъзпалително и болкоуспокояващо средство. Той блокира различни вещества в тялото, които причиняват болка, и намалява възпалителните съединения, стоящи в основата на много хронични заболявания. Макар че е напълно натурален, астаксантинът действа като някои аналгетици с рецепта, но без риска от пристрастяване, стомашно-чревни кръвоизливи или киселини. По-конкретно, той блокира СОХ2 ензимите точно като Целебрекс – медикамент, предписван при остеоартрит, ревматоиден артрит и остра болка. В действителност антиоксидантът се комбинира добре с това лекарство.

Помага за борба с умората и подобрява физическата форма

Астаксантинът е отлично средство за възстановяване от физическа умора. Той помага за регенериране на мускулите, по-голяма издръжливост и увеличена сила и енергия. Има много проучвания за това, как намалява нивата на умората по време на и след интензивна физическа активност.

Поддържа здравето на очите

Много възрастови очни заболявания са резултат от излагането на ултравиолетова светлина, която причинява окислително увреждане на роговицата, лещата и ретината. Поради натрупването му в окото и защитата, която предлага срещу UV-увреждането, въздействието на астаксантина върху очното здраве беше проучено в многобройни аспекти.

Изследвания при животни показаха, че той помага за предпазване от фотокератит (слънчево изгаряне на роговицата), образуване на катаракта и увреждане на ретината, свързано с увеличено вътреочно налягане.

При хора клинични изпитвания демонстрираха, че астаксантинът помага срещу диабетната ретинопатия, макулната дегенерация, натоварването и преумората на очите, и подобрява остротата на зрението.

Предпазва клетките

Астаксантинът е единствен по рода си, когато става дума за антиоксидантно покритие, защото прониква във всяка една клетка на тялото. Уникалните му липофилни и хидрофилни свойства му позволяват да обхване цялата клетка, предпазвайки и мастно-, и водоразтворимата й част.

Натуралният астаксантин е изключително мощен в неутрализирането на свободните радикали. Едно изследване на популярни антиоксиданти през 2007 години откри, че той е 6000 пъти по-силен от витамин С, 800 пъти по-силен от коензим Q10, 550 пъти по-силен от катехините в зеления чай и 75 пъти по-силен от алфа-липоевата киселина.

Чудесна защита за кожата

Антиоксидантните свойства на астаксантина са отлични и за кожата. Изследванията показват, че вътрешното приложение спомагат за нейното овлажняване, гладкост, еластичност, за премахване на фините бръчки, петната и луничките, за заздравяване на раните и за запазване младежкия вид на кожата.

Сърдечно-съдови ползи

Все повече изследвания сочат, че астаксантинът може да играе роля за поддържането на сърдечното здраве. Той може да предпазва от сърдечно-съдови болести по следните начини:

* Помага за понижаване на лошия холестерол. Едно изследване през 2011 година установи, че приемът на между 6 и 18 мг астаксантин на ден в течение на 12 седмици понижава лошия холестерол при хора с наднормено тегло и затлъстяване.

* Регулира кръвните липиди. Астаксантинът може да подобрява и нивата на адипонектина и липопротеините с висока плътност (HDL), тоест добрия холестерол. Изчерпателно изследване през 2010 година показа, че след 12-седмичен прием участниците с високи нива на кръвни мазнини постигнали значително повишаване на добрия холестерол.

* Понижава кръвното налягане и подобрява кръвообращението. Изследване при плъхове с хипертония разкри, че астаксантинът може да регулира кръвното налягане и да увеличава здравината и еластичността на артериалните стени, предотвратявайки сърдечна недостатъчност вследствие на високо кръвно налягане.

Освен всичко това, изследвания демонстрираха, че астаксантинът може да помага и за възстановяване от сърдечно-съдово увреждане.

Повече за продуктите, предлагани в магазините на „Лечител“, може да научите на shop.lechitel.bg, както и на телефон 0885/922 821.