Напишете дума/думи за търсене

Белият трън чисти черния дроб, забавя стареенето и се грижи за кожата

Като лечебно растение белият трън е известен повече от 2000 години. Когато древногръцкият лекар и ботаник Диоскорид описвал неговите свойства, той едва ли е можел да предположи колко полезни съединения съдържа то и колко ефективни могат да бъдат в лечението на различни заболявания, с които трудно се справят дори съвременните фармацевтични препарати. А най-хубавото е, че всички полезни свойства на белия трън са потвърдени в многобройни научни изследвания.

Силен хепатопротектор

Белият трън помага за възстановяване на клетките на черния дроб, отделяйки токсините от организма, които преминават през черния дроб. Именно тук те се филтрират, обезвреждат и разрушават. Биодобавки със семена от растението се употребяват за подобряване на състоянието при следните заболявания: различни хепатити; алкохолна чернодробна болест; неалкохолна мастна болест на черния дроб; цироза; рак.

Освен това силимаринът (активната съставка в белия трън) се е проявил като ефективно средство при отравяне с мухоморки, които предизвикват остра чернодробна недостатъчност. Учените предполагат, че силимаринът намалява възпалението и увреждането на черния дроб благодарение на своите антиоксидантни свойства.

Забавя стареенето на мозъка

Отчитайки мощните противовъзпалителни и антиоксидантни способности на силимарина, учените смятат, че той може да защити мозъка от стреса и стареенето. В експерименти с животни това вече било доказано. Добавките със силимарин забавят възрастовото снижаване на умствените способности, например при плъхове. И намаляват симптомите на болестта на Алцхаймер при лабораторни мишки. Изследвания, проведени с участието на пациенти с „Алцхаймер“, потвърдили възможността за използване на белия трън в лечението на това заболяване.

Нормализира нивото на кръвната захар при диабет

Растителните съединения в белия трън действат аналогично на някои лекарства срещу диабет, помагайки за подобряване на чувствителността към инсулина и понижаване на нивото на кръвната захар. Освен това антиоксидантните и противовъзпалителни свойства на силимарина могат да намалят риска от развитие на диабетни усложнения – например заболявания на бъбреците.

Американски учени установили позитивен ефект от приема на силимарин при болни от диабет. Четиримесечен прием на екстракт значително подобрил показателите за нивото на глюкоза и инсулин в сравнение с болни, приемащи плацебо.

Редовният прием на силимарин осигурява съществено снижаване на нивото на кръвната захар и гликирания хемоглобин, важен показател за контрол на диабета.

Укрепва костите

Експериментални изследвания в епруветка и на животни показали, че силимаринът стимулира минерализацията на костите и предпазва от намаляване на тяхната плътност. Предполага се, че белият трън може да се използва успешно в профилактиката на остеопорозата при жените в постменопауза.

Понижава холестерола

Повишеното ниво на холестерол допринася за образуване на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове, което може да предизвика запушване на съдовете и дори тромбоза. Както е известно, холестеролът се произвежда в черния дроб. Белият трън, влияейки позитивно на работата на този орган, контролира изработката на „лошия” холестерол, поддържайки по този начин здравето на сърцето, пречиства кръвта и предпазва от възможен окислителен стрес.

Помага за избавяне от акне

Както се предполага, една от водещите роли в образуването на пъпки играе окислителният стрес – увреждане на кожните клетки от свободните радикали. Тъй като белият трън притежава антиоксидантни свойства, неговата употреба може да облекчи състоянието при акне.

Това било потвърдено от практиката. Едно изследване показало, че при хората, които приемали 210 мг силимарин дневно в продължение на 8 седмици, количеството на пъпките се намалило с 53%.

Белият трън оказва защитно въздействие на кожата, намалявайки видимите признаци на стареене. Ето защо употребата на биодобавки с това растение е лесен начин за подобряване на състоянието на кожата, избавяне от тъмни петна, намаляване на бръчките и предотвратяване на развитието на рак на кожата.

 Повече за продуктите, предлагани в магазините на „Лечител“, може да научите на shop.lechitel.bg, както и на телефон 0885/922 821