Напишете дума/думи за търсене

4 стъпки за правилна грижа за бебешките зъбки

Въпреки че в крайна сметка всички първични зъби падат, важно е да се грижите за тях. Загубата или разпадането на тези зъби може да деформира устата, причинявайки проблеми, когато постоянните зъби заемат мястото си.

Нещо повече, вашето бебе ще зависи от основните си зъби за правилното дъвчене и хранене, както и за речта и външния вид, в продължение на много години. Започването на редовни навици за четкане по-рано също ще направи детето ви по-способно да поддържа добра зъбна хигиена в бъдеще. Тези съвети могат да ви помогнат да почистите правилно бебешките зъби.

Научете етапите за никнене на млечните зъби

Първият набор от зъби никне, когато бебето ви е на около 6 месеца. Те обикновено са средните два на долната челюст. Около 8 месеца отнема на горните два зъба да пораснат. Два зъба от всяка страна на тези се появяват на около 9 до 10 месеца. След това четири зъба никнат на всеки четири месеца, докато всички 20 присъстват до 3-годишна възраст. Както децата се различават, така и бързината на растеж. Не се тревожете, ако зъбите на бебето ви не се появяват точно в този ред.

Почистете устата на бебето, преди да излязат зъбите

Преди да излязат зъбите на детето, бършете венците му след всяко хранене с топла, мокра кърпа или навлажнено парче марля, увито около пръста ви. Можете също така да си купите подобни на напръстници, меки гумени устройства (те се поставят върху показалеца ви), които да използвате за изтриване на излишната храна.

Овладейте процеса на почистване на зъбите.

След като зъбите са видими, сложете капка флуоридна паста за зъби с големината на оризово зърно върху мека четка с малка глава. Използвайте това, за да почиствате зъбите на бебето два пъти дневно, като постепенно увеличавате до количество, колкото грахово зърно. Нощното четкане е най-важно за избягване на кариес. За да предотвратите поглъщането на вашето дете на прекалено много флуор, което води до състояние, наречено флуороза, изтрийте остатъците след четкане. Когато зъбите на бебето се допират, време е да започнете да ги почиствате с конец.

План за първото посещение на зъболекар.

Кариесът на зъбите може да възникне в резултат на постоянно излагане на естествена захар в кърмата или адаптираното мляко. Първите признаци обикновено са бели петна по линията на венците на горните предни зъби. В крайна сметка ще се образува кухина, характеризираща се с обезцветяване и незначителни ямки. Ако забележите някой от тези симптоми, не забравяйте веднага да се консултирате със зъболекаря на детето си, за да изготвите план за лечение.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ