Напишете дума/думи за търсене

Как да помогнем на тялото да се възстанови след раждане

Бременността е онзи радостен момент, в който поемате по нов път в живота си, наречен “майчинство”. Трудно е да носите в утробата си бебе в продължение на 9 месеца.

Тялото е подложено на голямо изпитание не само по време на очакването, а и през възстановителния период след раждане. Всичко изисква време, обикновено от 6 до 8 седмици след появата на бебето, за да може майката да почувства напълно добре. Ето как можете да си помогнете сами в следродилния период.

Почивайте си във всеки възможен малък момент, колкото и да е невъзможно

Колкото и да е невъзможна почивката с новородено у дома, опитайте. Разбира се, ако можете да разчитате на половинката си или на баби и дядовци. Ако не, дремнете за 10-15 минути, докато бебето спи. През първите месеци то ще прави предимно това през цялото време. Не се тревожете за хаоса, събралото се пране или другите домакински ангажименти. Ще ги свършите по-късно. Позволете си макар и малък момент на почивка, за да презаредите батериите след безсънна нощ. Няма по-голям лек за тялото от съня.

Какво ще се случи през първите 8 седмици?

Нивата на хормоните ще се нормализират.

Матката ще е започнала да се връща в нормалния си размер.

Болките и неразположенията лека полека ще изчезнат.

Хапвайте здравословно и спортувайте леко

Здравословното хранене и движение са най-добрите приятели на всеки човек. А какво остава за времето след бременност? В момента тялото ви се нуждае от полезна храна, за да функционира правилно и да се възстановява. Помогнете му с витамини и полезни вещества. Бременността и кърменето редуцират запасите на витамини в организма, защото те отиват предимно за бебето. След консултация със своя лекар приемайте добавки под формата на таблетки. Не пропускайте и упражненията.

Те ще ви помогнат за:

Заздравяване на мускулите

Повишаване на енергията

Възстановяване след раждането

По-добър сън

Загуба на тегло

Не казваме да се включите в маратон, а да тренирате съвсем леко, когато се почувствате готови. По 10 минути на ден са напълно достатъчни. Ако сте минали през секцио, се консултирайте първо със своя лекар кога е подходящо да започнете с физическо натоварване. От значение е и дали сте се занимавали със спорт преди бременността.

Организирайте времето си

Раждането на дете носи толкова много щастие и вълнение, но в същото време носи и хаос. Бебето плаче, прането се събира, нямате време да измиете косата си, памперсът е пълен и куп още неща.Трудно е в началото да се нагодите към новия режим. Това ще ви стресира и съответно се отразява върху тялото.

Опитайте се да сте по-спокойни и да наредите нещата по приоритет. Не се старайте да бъдете супер майка, това не е необходимо. Посатвяйте си по 2-3 неотложни неща за вършене в домакинството на ден и се придържайте към тях.

Можете да започнете със следните неща:

Нагодете “графика” си с този на бебето

Знайте добре часовете, в които бебето спи и се храни, за да прецените по кое време можете да свършите останалите си ангажименти по дома

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ