Напишете дума/думи за търсене

Някои деца могат да развият заучена безпомощност

Колкото повече порастват децата, толкова повече отговорност трябва да им се дава. Не правите услуга, когато изпълнявате основни задачи, вместо тях.

Малките членове на семейството могат да развият заучена безпомощност. Имаме налице такава, когато детето няма независимост и не може или не иска да изпълнява задачи, подходящи за възрастта. За да може детето ви да придобие увереност и да стане по-отговорно, следвайте тези пет съвета.

1. Направете списък

Създайте списък със задачи, които детето ви трябва да може да изпълнява самостоятелно, като например да се облича или да прибира играчките си. Обсъдете кои от тях може да изпълни. Ако не е уверено, накарайте го да тренира пред вас. Елиминирайте всички задачи, за които изглежда не е готово. Имайте предвид, че децата се представят по-добре, когато знаят какво се очаква от тях.

2. Не очаквайте съвършенство

Децата все още усъвършенстват двигателните си умения, така че могат да се случат някои злополуки, като например разливане на сок, когато искат да си налеят питие. Ако се объркат, опитайте се да не ги критикувате. Вместо това, внимателно им покажете правилния начин да правят нещата. Обяснете, че всеки прави грешки и никой не е перфектен.

3. Оставете достатъчно време

Децата се нуждаят от повече време, за да свършат задачите си в сравнение с възрастните. Дайте им необходимото, за да ги предпазите от стрес. Например започнете ежедневието си по-рано, ако искате да се облекат сами за детска градина.

4. Развийте рутина

Децата се нуждаят от рутина, за да управляват своите отговорности. Ако дневният им график постоянно се променя, те ще се объркат. Обяснете им кога трябва да изпълнят конкретни задачи. Например, когато наближи времето за лягане, напомнете на детето си, че трябва да почисти стаята си, преди да облече пижамата.

5. Дайте похвала

Децата обичат да бъдат признати за нещата, които правят. Похвалете малчугана, когато направи нещо самостоятелно, особено ако е имало нужда от помощ преди. Можете дори да превърнете грешките в похвала. Насърчавайте го, когато се чувства разочаровано.

Може и да изглежда по-лесно и по-бързо да правите неща за децата си, вместо да им позволявате да поемат отговорност. Когато обаче дадете възможност да изпълняват задачи сами, започват да развиват чувство за отговорност и постижение.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ