Напишете дума/думи за търсене

Отглеждане на дете по 5-те принципа на психолозите

Преди години децата играеха по цял ден навън, вместо да преследват покемони. Изживяваха пълноценно детство, без да се взират в екраните. Родителите сега отглеждат деца съвсем различно, отколкото преди двадесет или тридесет години. Но може би е време да се върнем към основите.


Това е нов свят. Децата, родени в това време, автоматично получават притурки, за да ги забавляват. Но какво липсва? Психолозите в Харвардския университет изучават какво прави добре адаптирано дете в тези променящи се времена. Те са стигнали до извода, че има няколко елемента, които все още са много основни.

1. ПРЕКАРВАЙТЕ ВРЕМЕ С ДЕТЕТО СИ

Може би е нужно да участваме повече в живота на децата ни. Ежедневието е такова, че 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата живеем с технологиите, работата и бомбардировките на натоварения живот, опитвайки се да останем на повърхността. Не само социалните мрежи, новините, имейлите, текстовете, но и това, че сме на повикване по всяко време утежнява нашите взаимоотношения. По-лесно е да дадете на детето играчка или конзола на Xbox, за да не ви занимава, а вие да цъкате на телефона си.

Да прекарате време с децата ви означава да сте изцяло отдадени – да четете книга, да ритате топка, да се разхождате или просто да правите нещо заедно. Най-просто казано слезте на метър надолу и бъдете отдадени през времето, което прекарвате заедно. Това са нещата, които те запомнят. Те ще забравят какво сте им купили, но не и как са имали запомнящо се детство

2. РАЗГОВАРЯЙТЕ С НЕГО

Според изследователите от Харвард въпреки че повечето родители казват, че техните деца са им основен приоритет, често децата не чуват това послание. Интересувайте се какво става в живота на детето ви. Говорете с учители, треньори, преподаватели и разберете дали има промяна в поведението му навън. Оставете детето ви да се чувства комфортно да дойде и да говори с вас. То трябва да знае, че е от първостепенно значение в живота ви. Не е достатъчно да го покажете, като подарявате предмети. Децата искат да чуват думи, те са важни за тях . Поканете ги да седнат до вас и да споделят историите си за училище, домашната работа, приятелите. Бъдете приятел, преди това да сте родител.

3. ПОКАЖЕТЕ МУ КАК ДА РАЗРЕШАВА ​​ПРОБЛЕМИТЕ СИ САМО

Един от най-големите подаръци, които може да дадете на детето ви, е способността да анализира и решава проблемите самo. Важно е при отглеждане на дете да сте толерантни. Покажете му, че то може само да се справи с предизвикателствата. Ако искате да помогнете на детето ви да се превърне в продуктивен възрастен, позволете му да дойде при вас и да сподели проблемите си и да го напътствате, за да направи възможно най-добрия избор. Трудно е да отстъпите като родител и да гледате как детето ви прави грешка. Но точно това е част от учението и еволюцията на нашата човечност. Искате да са щастливи за това, което са направили, а не просто да знаете, че сте били добър родител.

4. НАУЧЕТЕ ГО ДА ИЗРАЗЯВА БЛАГОДАРНОСТ

Благодарните хора са по-склонни да бъдат полезни, състрадателни и прощаващи – и те също са по-склонни да бъдат щастливи и здрави според психолозите. Важно е децата да видят, че благодарността е забележителен дар. Когато направят нещо хубаво, почитайте ги и им признавайте труда. Харвардските психолози откриват, че родителите хвалят детето само при "необичайни актове на доброта".

5. ПОЗВОЛЕТЕ МУ ДА БЪДЕ СЕБЕ СИ

Оставете детето да преживее света по свои начин. Психолозите казват, че "почти всички деца симпатизират и се грижат за малък кръг от семейства и приятели, стига да се чувстват добре в кожата си". Ако намерят своята посока, ще бъдат ползотворни. Учете детето си да бъде добър слушател да бъде съпричастно на другите извън семейството си и да не преценява никого на основание на тяхната религия или националност. Но и го оставете да взима решение само. Ние сме в ключови времена на човешката еволюция и това ново поколение има способността да бъде промяната и пренасочването на нашия свят. Свободата е най-хубавото нещо на света.

Източник: Детските градини

СНИМКА: Unsplash

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ