Напишете дума/думи за търсене

Проблемна бебешка кожа

Бебешкото акне е много разпространено особено при момченцата. Оглеждайте внимателно бузките, нослето, брадичката и челото на вашето новородено. Следете за ситни и червени обриви.

Когато чуем за акне, първото нещо, което изниква в съзнанието, е тийнейджър с кожни проблеми. Колкото и причудливо да звучи обаче, акнето се среща и при бебето. Възможно да се появи още в първите дни след раждането. Наричано по много различни начини, бебешкото акне е много разпространено особено при момченцата. Може да продължи до навършването на няколко месечна възраст.

И за този проблем за най-голям виновник се смятат хормоналните промени, които е претърпяла в организма си майката по време на 9-те месеца. Ето затова някои новородени дори се появяват на бял свят с акне. Въпреки това то не се счита за опасно и за него не е нужно специално лечение. Как обаче да познаете, че вашето бебе има акне?

Оглеждайте внимателно бузките, нослето, брадичката и челото на вашето новородено. Следете за ситни, червени обриви. Приличат на бели или червени мехурчета или пъпки.

Като цяло кожата

е зачервена и груба

Забелязва се лесно. Внимавайте да не се заблудите, че бебето има акне, когато то всъщност има само милиуми – това са малките бели точици по личицето, които се появяват с раждането и изчезват до няколко седмици по-късно. Видът на акнето се влошава, когато бебето плаче или е раздразнено.

Какво да предприема? Не търкайте грубо пъпчиците. Измивайте личицето 1-2 пъти на ден с бебешки сапун. Още по-добър вариант е да използвате памук, напоен с топла вода, без да добавяте никакви козметични продукти. Когато подсушавате, също бъдете внимателни, за да не раздразните акнето.

Внимавайте и да не

миете прекалено

често лицето,

както и да го третирате с лосиони. Те са мазни и ще влошат състоянието на кожата му. Подсушавайте често зоната около устата. Тя не трябва да бъде влажна. Колкото и нелогично да звучи, начинът, по който обличате бебето, също има значение. Избирайте меки памучни бодита и дрешки, които да не дразнят кожата.

Наблюдавайте дали новороденото изпитва неудобства в следствие на кожния проблем. Ако се касае за бебешко акне, то не би трябвало да му е неприятно и да го усеща. В повечето случаи бебешкото акне преминава от само себе си. Ако това не се случи или забележите влошаване в състоянието – разраняване и прекалено зачервяване, се посъветвайте с вашия педиатър.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ