Напишете дума/думи за търсене

Кога бебето ми ще може да държи шишето си само?

При някои бебета фината моторика се развива по-бързо и умеят да държат сами в ръчички шишето си още през 6-ия месец. При други това умение отнема малко повече време и се усвоява едва през 10-ия.

Единственият начин да разберете дали бебето ви е усвоило това умение е да му дадете шишето и да наблюдавате отстрани какво ще се случи. Ако има способността да го придържа с ръце и да го изважда от устата си и връща обратно, значи е напълно готово да му предоставяте възможността да се храни само.

Ако детето ви вече е минало 6 месеца и не умее дори да придържа шишето самичко, не се тревожете. Напълно нормално е. Не го притискайте и карайте да задържи бутилката само. Ще го направи, когато му дойде времето.

Имайте предвид, че независимо от уменията на бебето ви и развитието му трябва да внимавате то да не заспива с шишето в уста. Адаптираното мляко или изцедената кърма могат да пливлияят зле на никнещите зъбчета и да предизвикат кариес. Това също може да увеличи риска от ушна инфекция. Не е хубаво бебето ви да е в напълно легнало положение, докато яде, затова избягвайте да му давате шишето преди заспиване в леглото.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ