Напишете дума/думи за търсене

Приказките на виртуалната баба: Как рибокът Петърчо стана златна рибка

Бамила не е баба. Само мечтае да стане такава. Губи си времето в празни мечти - като виртуална "приказница". Нейните сладкодумства не са за лека нощ, макар може би и да са приспиват. Те са историйки за добро утро, за добър ден, за целувка и за добре дошли на този свят.

- Мяу, каза жабата Жана!

- Ей, ти за каква се мислиш, любопитно я погледна рибокът Петърчо.

- Уча чужди езици, моето рибе, уча, за да сполуча.

- Каква ще станеш, ловец на мишки?

- Всеки случай няма да се страхувам от котката Пелелопа, дето ти е вдигнала лапа.

- О, аз имам хитър план как да се махна от тази локва. Ще си изпълня три желания.

- Ама, Петърчо, ти си обикновена хамсийка, да не се мислиш за златната рибка?

- Само ти ли ще се уреждаш с фалшива биография? Значи ти можеш да станеш принцеса, а аз да не мога да бъда вълшебна рибка, а? Току-виж и на теб съм ти изпълнил желание.

- Я първо опитай с шарана Лольо, може и да ти мине номерът.

И Петърчо опита – номерът мина. Шаранът искаше да бъде кит. Рибокът го убеди, че най-бързият път към океана е да се хване за рибарска кукичка и да полети. Летя чак до тигана. После опита с водното конче Базилио – то мечтаеше да е рок звезда. Колко му беше да накара няколко примрели еднодневки да пляскат с крилца. Че то без това на другия ден феновете ги нямаше. Трудна се оказа работата с щъркела Гроздан. Той категорично не желаеше да носи бебета – боля го кръста, моля ви се!, а да бъде поет. И то да пише приспивни песнички.! Така се роди първата приспивна поезия, в която Петърчо смело римуваше: първо вана, после нана-нана, кашичката ти хапни и голямо порасти, имаш си мече – вече си голямо човече, мама се усмихна – всичко наоколо стихна, и други поучителни бисери. Гроздан се прочу, вече не носеше бебета, а направо го канеха за бавачка.

- Ти си измамник, Петърчо, категорична беше жабата Жана.

- Какво лошо, нали сбъднаха мечтите си. Дай сега и тебе да целуна – и имаме сделка. Както знаеш чужди езици, научи се казваш и бау и ставаш царица на пиара.

Петърчо не напусна блатото, но не му и трябваше. С малко реклама, публикации във вестник „Квак“, добър фейсбук профил и умело пуснати в мрежата статии като „Истината за златните рибки и могат ли те да сбъдват желания“, „Имат ли лимит желанията“ и „Феномът Петър“ - така за по-тежко Жана бе прекръстила своя приятел и работодател, той наистина стана златна рибка. Дори и за нея.

Ако искате, пожелайте си желание (едно, моля), Петърчо ще ви даде съвет.

Пишете му!

Може да имате лична приспивна песничка от щъркела Гроздан.

Или своя собствена картинка от феята Венетка.

Ще я зарибим за идеята...

Или собствена мелодия за рожден ден от щуреца Митко...

Обеща маестрото!

Опитайте да имате собствени желания и мечти.

Мечтайте!

Ваша Бамила

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ