Напишете дума/думи за търсене

Детето ми има маниакално предпочитание само към един цвят

Съвсем нормално е децата да проявяват афинитет само към един цвят. Друг е въпросът, че е трудно да се живее с това, когато малчуганът е перфекционист в предпочитанието си и държи всичките му вещи и дрехи да бъдат точно в този тон.

Изборът на един определен цвят за любим е нормална фаза от развитието. Това е копираща техника от възрастните, чрез която детето иска да си осигури някакъв контрол в големия и объркващ свят.

Има наистина много неща, които са интересни за опознаване от малчугана във времето до предучилищна възраст. И той се опитва да вземе колкото се може повече. Това често го кара да си създава свои собствени "правила за живот", които нямат нищо лично и общо с родителите. В зависимост от годините правилата стават различни.

2-годишните например, имат не особено практични правила. Те рисуват само с червен цвят или пък решават, че искат да носят само такъв цвят. А когато това не се случи, е възможно да се стигне до инат, плач и викове. Как да се справите с това? Първата стъпка е да покажете на детето си, че разбирате и уважавате предпочитанията му. Използвайки прост и разбираем език, опишете на глас вътрешното състояние на малчугана.

Когато детето ви се почувства разбрано, ще стане по-спокойно и по-отворено към обяснение и компромиси. От тази позиция вече можете да поговорите за цветовете и да предложите рззлични варианти, които да удовлетворяват малкото ви човече.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ