Напишете дума/думи за търсене

Подновяването на имунизациите обърка личните лекари

Д-р Йорданка Петрова

Неподготвени и объркани бяха личните лекари във вторник, когато според издадената ден по-рано заповед на здравния министър Кирил Ананиев трябваше да възобновят детските консултации и поставянето на имунизации. Много от джипитата, които обслужват и възрастни пациенти, не знаеха как да процедират с вече записаните за деня консултации или изследвания на хронично болни.

Според заповедта коридор за прегледи и имунизации на децата се създава в дните вторник и четвъртък, като през това време личните лекари не могат да обслужват други пациенти. Затова от Сдружението на общопрактикуващите лекари поискаха допълнителни указания по прилагането на заповедта, защото за лекар с малко деца в пациентската си листа освобождаването на 2 дни само за такива дейности щяло да затрудни останалата им работа.

С подобен казус се сблъска във вторник и д-р Йорданка Петрова, педиатър и общопрактикуващ лекар в Разград. В нейната листа от общо 2000 пациенти половината са до 18 години.

“Имам пациенти, на които днес (вторник - б.а.) трябваше да им се пуснат изследвания и дойдоха за преглед. Не знам дали в тази ситуация мога да правя консултации и имунизации следобед например”, разказа д-р Петрова пред “24 часа”. 

Подобен въпрос задаваха и други нейни колеги от страната, които не знаеха дали могат да преглеждат възрастни пациенти до обяд, а децата следобед или обратното например.

“Това не е кампания, която трябва да се осъществи днес, а е възобновяване на дейността занапред”, обясни ген.-майор Венцислав Мутафчийски относно неяснотите при възстановяването на тези дейности и допълни, че в следващите дни лекарите ще нормализират графиците си.

“Това, че сме дали възможност вторник и четвъртък да са дни за имунизация, е, за да предупредим хората да не ползват личните лекари по други цели. Лекарите обаче са тези, които си определят графика и натоварването. Много са различни практиките и всеки ще си направи собствен план за действие. Няма кой по-добре да организира работата от тях самите. Те знаят колко хора канят и как да ги разпределят във времето”, обясни и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Това в голяма степен ориентира и лекари като д-р Петрова, която успя да организира дейността си и още вчера следобед е направила 6 имунизации. Преценила е, че във вторник и четвъртък до обяд ще преглежда пациенти със заболявания, а следобед ще поставя имунизации и ще провежда детски консултации при спазването на всички противоепидемиологични мерки, както досега. С приоритет в имунизирането ще бъдат бебетата, родени тази година, и всички останали до 13-месечна възраст, докогато се поставят най-много от ваксините. Сред имунизираните от нея вчера е имало основно бебета, но и деца на 6 и 10 г.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ