Напишете дума/думи за търсене

Нормално е лицето на бебето да е подпухнало в първите дни след раждането

Всяка майка се тревожи за различни неща и макар за околните или по-опитните те да изглеждат като загуба на време - за нея съвсем не е така. Скорошно проучване на Американската педиатрична асоциация сочи, че номер 1 в притесненията на родителите заема дишането на новороденото.

През първите седмици бебетата обикновено прекарват по-голямата част от времето си в сън. Новородените, чиито майки са получавали определени видове лекарства за болка или анестезия по време на раждането, могат да бъдат особено сънливи през първия ден или два от живота.

Много нови родители се притесняват от дишането на новороденото, особено с повишеното внимание към Синдрома на внезапната детска смърт през последните години. Но бъдете сигурни, че е нормално новородените да дишат някак неравномерно.

Когато бебетата са будни, честотата на дишането им може да варира в широки граници, понякога надвишавайки 60 вдишвания в минута, особено когато са развълнувани или след пристъп на плач. Също така често се срещат периоди, през които те спират да дишат за около 5 до 10 секунди и след това стартират отново сами. Известно като периодично дишане, по-вероятно е по време на сън и е нормално. Ако обаче бебето ви посинее или спре да диша за по-дълги периоди от време, това се счита за спешен случай и трябва незабавно да се свържете с лекаря на детето си или да отидете в спешното отделение.

Освен за дишането, някои майки се притесняват и за вида на лицето на новороденото. В първите дни то може да изглежда доста подпухнало поради натрупването на течности и трудното преминаване през родовия канал. Външният вид на бебето често се променя значително през първите няколко дни, тъй като то се "отървава" от излишната течност и травмата при раждането намалява. Ето защо снимките, които правите на вашето бебе по-късно у дома, обикновено изглеждат много по-различно от тези непосредствено след раждането.

В някои случаи чертите на лицето на новороденото могат да бъдат доста изкривени в резултат на позиционирането в матката и притискането през родовия канал. Не се притеснявайте - това сгънато ухо, сплескан нос или изкривена челюст обикновено се връща на мястото си с течение на времето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ