Напишете дума/думи за търсене

Какво трябва да знаем за бебешкия сън

Сънят може да бъде един от най-озадачаващите проблеми при новите родители. Бебетата просто не спят като възрастните.

Някои новородени будуват цяла нощ и спят цял ден

Много бебета се раждат с напълно обърнати дни и нощи. Те спят за по-дълго време през деня, запазвайки будните си периоди за малките часове на нощта.

Бебе, което се буди на всеки час през нощта, за да рита крачета, да яде и да изисква любяща грижа, води до все по-изтощени и изнервени родители. Това може да бъде огромно предизвикателство за възрастните, тъй като телата ни не са физиологично ориентирани да бъдат будни цяла нощ.

Опитайте се да подремнете по време на по-дългите периоди на сън на вашето бебе и не забравяйте, че превключването ден/нощ е временно. Тъй като мозъкът и централната нервна система на вашето мъниче ще узреят, циклите на съня му ще станат по-дълги и ще има повече почивка за вас през нощта.

Повечето бебета се приспособяват към семейния график за около месец. Можете да подпомогнете този процес, като създадете спокойна, тъмна среда през нощта, докато оставяте слънцето да грее през деня.

Сънят на новороденото е непостоянен и непредсказуем

През ранните седмици вашето бебе може да натрупа много часове сън. Новородените обикновено спят 14 до 18 часа на ден през първата седмица и 12 до 16 часа, когато навършат един месец. Тъй като всяко дете е индивидуално, някои го правят доста по-малко или повече от средното. За съжаление, дори ако бебето ви си поспива, може да се чувствате уморени. Това може да се дължи и на хаотичността на будуването при вашето бебе.

Не се чувствайте така, сякаш трябва да шепнете или да ходите на пръсти тихо около него. Повечето малки бебета могат да спят на най-шумните и светли места. Те не се нуждаят от същата среда за сън като нас. Това не е изненадващо, като вземете предвид, че е прекарало девет месеца в утробата – което не е най-спокойното място, което може да си представите. Звуците от сърдечния ритъм на майката, храносмилателната система и други телесни функции всъщност са доста силни.

Новородените са твърде малки, за да бъдат разсеяни от блестяща лампа в другия край на стаята. Те просто спят, когато им се наложи. Така че, поне в началото, вероятно няма да е необходимо да се съобразявате с всички дразнения. И ще можете да извеждате бебето навън, без да се притеснявате, че ще саботирате почивката му.

Невероятната способност на бебетата да спят по време на гръмотевична буря, например, е толкова силна при някои бебета, че родителите се чудят дали отрочето им чува добре. Ако се притеснявате, непременно се консултирайте с педиатъра. Почти сигурно е, че опасенията ви са неоснователни, но все пак можете да го направите за свое спокойствие.

Когато бебето ви изостави фазата на новородено и стане по-наясно със заобикалящата го среда, то ще започне да надхвърля този етап „сън по всяко време“. Тогава шумът и другите разсейващи фактори започват да имат значение и може да се окаже, че се налага да минавате на пръсти из къщата.

Важно е да знаете, че люлеещите се шезлонги и люлки, дори и някои бебешки легла могат да бъдат опасни за новородените. Щом те не са предназначени за сън на бебета, не позволявайте на вашето мъниче да спи в тях. За безопасността на вашето бебе инвестирайте в отделно, стабилно, плоско пространство, което служи единствено като място за спане на вашето бебе.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Всяко бебе се развива със свое собствено темпо

Трябва да имаме разумни очаквания, когато става въпрос за неговите модели на сън, защото то няма да започне магически да спи по-добре, когато достигне определена възраст.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ