Напишете дума/думи за търсене

8 правила при обличане на бебето през пролетта

Променливото пролетно време е истинско предизвикателство за всички млади майки.

Трудно е да намерите начин да облечете бебето не само красиво, а и правилно, за да го предпазите от простуда. Ето как да се справите с това предизвикателство. 

Слой върху слой

Обличайте бебето по същия начин, по който обличате себе си – няколко ката дрехи, които можете да събличате и обличате при нужда. Започнете с боди с къс ръкав, тънки ританки или чорапогащи, тънка ризка/блузка с дълъг ръкав, суитшърт, елек или яке, панталон, чорапки. За всеки случай носете одеяло или чувалче за количката, ако времето внезапно захладнее. Не забравяйте, че бебето не се движи много в количката, така че има нужда от една дрешка повече от вашите. Но само една.

Крачетата

Добре е да не обличате детето с костюмче, което да покрива едновременно цялото тяло и крачетата. Заложете на допълнителни чорапки, които можете да свалите или обуете при нужда. Не забравяйте, че бебета, които не ходят, нямат нужда от обувки. Достатъчно е да откриете подходящи топли и меки буйки или термо чорапи с подметка, които да топлят. А можете и да използвате завивка, ако наистина захладнее.

Шапка

Не забравяйте да сложите на бебето лека шапка, която да предпази главичката му от простудяване. Разбира се, ако слънцето напича повече и няма вятър, по-добре е да я махнете. В противен случай детето ще се изпоти и нежната му кожа може да се покрие с обриви.

Качулка

Добра идея е да имате и качулка, която да сложите на главата на бебето. Тя предлага повече свобода на движенията и дишане за главичката и някои малчугани я понасят по-лесно от стегнатите шапки. А е важно да пазите главата и ушите от изстиване, особено при по-силен и студен вятър.

Гащеризон

Гащеризонът е изключително подходяща дреха за пролетта. Той затопля приятно коремчето и кръстчето и не позволява да се оголят, докато детето се върти. В същото време не ограничава свободата на движение.

Защита от вятър и дъжд

Добре е да имате за пролетта яке, което предпазва от вятър и дъжд. Не е нужно да бъде много плътно и топлещо – ако спира вятъра, то така или иначе предотвратява охлаждането на тялото, като в същото време не го претопля. Такова яке ще поддържа приятна температура за бебето, особено в слънчеви, но ветровити дни.

Подходящи материи

Подходящите за пролетта са естествените материи, които едновременно задържат топлината и позволяват на кожата да диша. Това е особено важно за онези слоеве, които се докосват директно до кожата на бебето. Избирайте бельо и дрехи от памук, но за якета и панталонки можете да заложите и на изкуствени материи, които спират вятъра и дъжда.

СНИМКА: Pexels
СНИМКА: Pexels

Ако носите бебето

Ако сте навън не с количката, а със слинг, раница или кенгуру за бебе, внимавайте. Не обличайте бебето прекалено много, тъй като е увито в слинга/раницата, а и вашето тяло го затопля допълнително. Погрижете се повече за крачетата, които изстиват лесно. Вероятно е добра идея да се откажете и от якето или елечето, за да не затоплите детето повече, отколкото е нужно. Не забравяйте, че претоплянето за бебето е също толкова опасно, колкото и преохлаждането.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ