Напишете дума/думи за търсене

Зърнените култури са важен доставчик на сложни въглехидрати за детето

Една от най-важните задачи на родителите е да развият у детето навик за здравословен начин на живот.

По-специално, като му осигурите балансирана диета с продукти от всички основни групи - зеленчуци и плодове, зърнени храни, мляко и млечни продукти, както и алтернативни на тях месо, риба и растителни протеини. Чрез осигуряване на три хранения на ден и една до три закуски (сутрин, следобед и евентуално преди лягане). Здравословните закуски са също толкова важни, колкото и основното хранене.

Най-полезните храни за децата са пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, млечни продукти, месо и, разбира се, домашно приготвени ястия. Ето на какво да наблегнете.

ЗЕЛЕНЧУЦИ И ПЛОДОВЕ

Зеленчуците и плодовете са източници на витамини, минерали и фибри

4 порции/ден за деца на възраст 2-3 години

5 порции/ден за деца от 4-8 години

6 порции/ден за деца на възраст 9-13 години

Яжте поне един тъмнозелен и един оранжев плод или зеленчук дневно

ЗЪРНЕНИ ПРОДУКТИ

Зърнените култури са важни доставчици на сложни въглехидрати и следователно източници на енергия за целия организъм.

3 порции/ден за деца на възраст 2-3 години

4 порции/ден за деца от 4 до 8 години

6 порции/ден за деца на възраст 9-13 години

Поне половината от всички консумирани зърнени храни трябва да са пълнозърнести

МЛЯКО И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

Млякото е здравословен хранителен източник на калций, фосфор и витамин D, които са от съществено значение за растящите деца.Млякото е здравословен хранителен източник на калций, фосфор и витамин D, които са от съществено значение за растящите деца.

2 порции/ден за деца от 2-8 години

3-4 порции/ден за деца 9-13 години

От двегодишна възраст на децата може да се предлага мляко с ниско съдържание на мазнини (1 или 2%). Обезмасленото мляко може да се предлага на деца на възраст от пет години.

МЕСО И НЕГОВАТА РАСТИТЕЛНА АЛТЕРНАТИВА

Месото е ценен източник на желязо и протеини.

1 порция/ден за деца от 2-8 години

1-2 порции/ден за деца 9-13 г

Изберете разнообразие от постно месо, включително птиче, заешко и риба, както и яйца, тофу, грах, боб и леща.

РИБА ПОНЕ ДВА ПЪТИ СЕДМИЧНО

Вашето дете може да не яде препоръчителното количество храна от всички основни групи храни всеки ден. Но ако разнообразите диетата му според препоръките, то най-вероятно ще получи всички макро и микроелементи, от които се нуждае, в рамките на една до две седмици.

ЗАХАР И ПОДСЛАДИТЕЛИ

Опитайте да храните детето си с храни, които не съдържат добавена захар или подсладители. Ограничете приема на рафинирана захар (захароза, фруктоза, бяла захар), мед, сиропи и кафява захар. Всички тези храни съдържат почти еднакъв брой калории и причиняват кариес.

В наши дни подсладители (аспартам и други) се съдържат в много преработени продукти. И въпреки че не причиняват ранен кариес при детето, те нямат никаква хранителна стойност. Всички те са много по-сладки от захарта и могат да доведат до навик да се ядат само сладки храни, което отказва детето ви да яде здравословни плодове и зеленчуци. 

СОК И ВОДА

Вместо сок, предлагайте на децата плодове. Така те ще обогатят диетата си с необходимото количество фибри. Малчуганите трябва да консумират по-често зеленчуци и плодове. За да утолят жаждата си, те трябва да пият вода, особено между храненията и междинните закуски. Ограничете приема до 120 мл 100% неподсладен сок веднъж на ден.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

МАЗНИНИ

Здравословните мазнини съдържат есенциални мастни киселини, като омега-3 и омега-6, които тялото не може да синтезира само и трябва да бъдат набавени от диетата. Здравословните мазнини се съдържат в повечето растителни масла – зехтин, масло от гроздови семки, памучно и сусамово масло, ленено и синапено масло, орехово масло и други.

Избягвайте трансмазнините, съдържащи се в маргарина, мазането, евтините сладкарски изделия, майонезата и бързото хранене, тъй като те увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Ограничете приема на масло и мас, както и храни като колбаси, салами и деликатеси, които също са с високо съдържание на мазнини, натрий (сол) и нитрати.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ