Напишете дума/думи за търсене

Кога да дам сок на бебето?

Кога ще включите соковете в бебешкото меню е относителен въпрос, тъй като при всяко дете е различно.

Някои родители започват още в края на втория месец, докато други смятат, че трябва да се изчака поне до шестия. Стандартно обаче това става около четвъртия. Първоначално се започва с по 1 лъжичка и постепенно количеството се увеличава, докато достигне 30 мл.

Някои деца не срещат проблем с приема на сокове, защото имат сладък вкус и им харесва да го усещам. При други обаче може да се появят колики или коремчето да се подуе. Освен това има деца, които предпочитат вода пред сокове, а трети харесват само вкуса на майчиното (или адаптираното) мляко.
Ако сте сред родителите, които са решили да заложат на захранване със сокове, трябва да знаете, че е необходимо да са прясно изцедени и да се консумират веднага. В противен случай количеството витамини в тях намалява. Много майки предпочитат да започнат със сок от ябълка, морков или круша.

Ягодата не е препоръчителна, защото е алерген. Гроздето също не е добър вариант, защото е труден за смилане и калоричен плод. Сокът от лимон пък трябва задължително да се разреди с вода, но като цяло е добре да го избягвате.
За да знаете какво количество сок да давате на бебето, може да използвате следната лесна формула – възрастта в месеци, умножена по 10 мл, дава като резултат дневната доза сок, която е хубаво да разделите на две и да давате между храненията.

Има и такива майки, които са против захранването на бебето със сокове. Основното им съображение е, че детският стомах е прекалено чувствителен и все още не достатъчно укрепнал, така че киселинността само го дразни и му вреди.
Освен това съвременното адаптирано мляко съдържа достатъчно витамини, така че соковете не обогатяват с нищо бебешкото меню. Друг аргумент е, че соковете изострят коликите и не насърчават достатъчно дъвкателния рефлекс. Голяма част от плодовете пък са алергени, така че детето може да получи обрив или да развие алергия.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Вместо сокове, майките предпочитат да минат направо към плодовото пюре или да дават на детето да смучe резен плод. По този начин се смята, че бебешкият организъм си набавя повече фибри и витамини, сравнено с пиенето на сладки напитки, без да се натоварва стомахът. Неподсладените леки чайове от лайка или копър също са предпочитан заместител на соковете. В крайна сметка всяка майка преценява сама дали е редно да включи соковете в захранването на бебето.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ