Напишете дума/думи за търсене

Инхалаторът – верен помощник на семейството

Зимата идва, а заедно с нея и всички настинки, вируси, кашлици и хреми. Пием топъл чай, мерим температура, подсмърчаме – да, зимата носи много приятни емоции, но и доста неприятни болести. Инфекциите на горните дихателни пътища могат да бъдат много упорити и да се повтарят почти всяка седмица.

Но най-неприятно е положението при децата. Според Световната здравна организация е съвсем нормално децата до 5- годишна възраст да страдат от респираторни инфекции от 6 до 8 пъти през есенно-зимния сезон. Това означава, че някои деца боледуват на всеки две-три седмици, а като прибавим и стандартната „градинска хрема“ нещата съвсем започват да излизат от контрол.

Изморително е за вас – трябва да гледате болно дете и да вършите всичките си останали задължения, но за малчуганите е направо мъчително. Хремата, кашлицата, затрудненото дишане, капките, пиенето на сиропи и меренето на температурата със сигурност не ги правят щастливи. По-големият проблем обаче е, че през есенно-зимния период децата приемат прекалено много медикаменти, което често води до усложнения и странични ефекти.

Тук на помощ идва инхалаторът. Доказано е, че инхалаторната терапия е изключително щадящ и ефективен метод за лечение. Нека видим какво точно представлява тя, за какви заболявания може да я използваме и за какво да следим, когато избираме инхалатор.

Как действа инхалаторната терапия?

Инхалаторната терапия датира от хилядолетия и се смята за една от най-щадящите лечебни практики на всички времена. Разбира се, в древността не е имало модерни инхалатори, но инхалацията с морски соли е била широко използвана за лечение на всякакви респираторни проблеми. В последно време инхалацията се е превърнала в почти задължителен елемент от лечението на всякакви заболявания на дихателната система, освен това е особено често препоръчвана от педиатрите. Това не е случайно, защото инхалаторната терапия е подходяща за лечение на деца от различни възрасти – включително бебета.

За провеждането ѝ се използват специални устройства, наречени инхалатори (небулайзери), които превръщат течното лекарство в аерозолна мъгла. Аерозолната мъгла се вдишва и лекарството достига директно до всички части на респираторната система, чак до белите дробове. Инхалаторната терапия действа локално, облекчава симптомите и ускорява лечението при кашлица, задна хрема, хрипове, натрупване на слуз и храчки, ларингити, дори бронхит и пневмония. Инхалаторът е пръв помощник и на хората, които страдат от астма, алергични ринити и други хронични заболявания на дихателната система.

Какви са предимствата на инхалаторната терапия?

Предимствата на инхалаторната терапия, в сравнение със стандартното медикаментозно лечение с таблетки, сиропи и инжекции, са многобройни. Нека ги разгледаме подробно:

1. Облекчението на симптомите настъпва моментално

Инхалаторната терапия е абсолютен първенец, когато говорим за облекчаване на симптоми. Тя действа цели 10 пъти по-бързо, в сравнение с венозното прилагане на медикаменти. Поради този факт инхалаторът от дълги години е незаменим при спешни състояния като астма, алергични реакции, ларингит и други дихателни проблеми.
Инхалациите са перфектен начин да отървете детето си почти моментално от неприятните симптоми, съпътстващи настинките и вирусите. Благодарение на директното и локално натрупване на медикамента в лигавицата на дихателните пътища, лекарството не само облекчава симптомите, но също така е в състояние да съкрати времето за лечение и да предотврати усложненията от различните респираторни инфекции.

2. Инхалаторната терапия  е изключително щадяща

Медикаментите, които се използват за лечение на сериозни заболявания на респираторната система, са кратко действащи бета-2 агонисти, дълго действащи бета-2 агонисти и кортикостероиди. Тези лекарства не са безобидни и могат да причинят многобройни странични ефекти. При инхалацията се използва много по-ниска доза от лекарството, тъй като то достига директно до засегнатите от инфекцията места и по-висока доза не е необходима. Именно това е една от основните причини да се доверите на инхалацията за лечението на вашите деца.
Те ще приемат по-малко лекарства, съответно рискът от странични ефекти и усложнения ще намалее драстично. Освен това приетите чрез инхалаторна терапия медикаменти не минават през стомашно-чревния тракт и не натоварват черния дроб.

А знаете ли, че инхалацията може да бъде и абсолютно безвредна?

Инхалаторите могат да бъдат използвани не само с лекарства, но и с физиологичен разтвор, който ефективно облекчава кашлицата и затрудненото дишане. Разбира се, лекарят трябва да каже как точно и с какво да лекувате детето си. Все пак е добре да знаете, че инхалациите с физиологичен разтвор са напълно безвредни. Може да ги прилагате на вас, на децата си, на цялото семейство, до три пъти на ден.

И сега след като разбрахте, че инхалаторът може да бъде ваш пръв помощник в борбата с есенно-зимните инфекции, вижте какви видове инхалатори има и как да изберете подходящия за вашето семейство.

При астма и други хронични заболявания на дихателната система най-подходящи са устройства с по-малки размери, каквито са например ръчните инхалатори. Те се събират дори в джоб и могат да бъдат използвани по спешност и винаги, когато е необходимо. Тези инхалатори изискват определен начин на вдишване, за да може лекарството да навлезе в респираторната система. Ръчните инхалатори обаче не са най-широко разпространените поради високата им цена и специфичните състояния, за които са по-препоръчителни.

По-широко разпространени са ултразвуковите и компресорните небулайзери.

Ултразвуковите инхалатори работят чрез високочестотни вибрации, които разпръскват лекарството на малки частици. При тях обаче недостатък е, че ултразвуковите вълни могат да повлияят на някои от медикаментите, а също могат да бъдат и доста скъпи.

Компресорните инхалатори разпръскват лекарствата с помощта на компресор и чрез въздушния поток частиците достигат до дихателната система. Наред с това са подходящи за употреба с всички видове лекарства за инхалаторна респираторна терапия.

Именно по тази причина у дома най-подходящо и бюджетно е да използвате компресорен инхалатор. Естествено, трябва да го изберете внимателно, като спазвате следните указания:

1. Уверете се, че инхалаторът е подходящ за използване както от възрастни, така и от деца.

Първото условие е в комплекта на инхалатора да има специална малка маска, подходяща за използване от деца. Ако маската не прилепва добре на детското лице, или е прекалено голяма, лечението ще бъде компрометирано. Със сигурност няма да получите желаните резултати, също така е възможно аерозолната мъгла да навлезе в очите на детето.

И още – компресорните инхалатори винаги издават определен шум и е добре да се спрете на по-безшумен модел, какъвто е например Zano Inspire, с ниво на шума, равняващо се на шума от разговор в къщи. Децата се плашат от силни шумове, възможно е това да ги разстрои, разплаче и да предизвика съпротива при използване на инхалатора. По време на терапията малчуганите трябва да бъдат напълно спокойни и да дишат съвсем нормално, за да могат да поемат максимално количество от лекарството. Освен това тихият инхалатор може да се използва дори и по време на сън, което ще помогне за по-голяма ефективност на лечението.

2. Проверете какъв е размерът на аерозолните частици

За да е възможно лекарството да достигне до всички отдели на дихателните пътища (ларинкс, гласови връзки, трахеи, бронхи, бронхиоли), небулайзерът трябва да разпръсква течността с определен размер на частиците. Големите частици – над 5 µм, се натрупват в горните отдели на дихателните пътища, като не успяват да достигнат до белите дробове. Прекалено малките частици – при размери на активното вещество под 1 µм, се издишват директно и не се отлагат по лигавицата. За да сте сигурни, че лекарството ще се разпредели равномерно и ще се усвои максимално, трябва да изберете инхалатор, който разпръсква частиците в диапазона между 1 и 5 µм.

На всички тези условия отговаря компресорният инхалатор Zаnо Inspire. Той може да бъде използван от цялото семейство, тъй като в комплекта е включена както маска за възрастни, така и специална отделна маска, предназначена за деца. Zano произвежда аерозолни частици със среден размер 3,8 μm, благодарение на което осигурява равномерно разпределение на лекарство във всяка част на горните дихателни пътища и белите дробове. Компактен е, събира се в едната ръка, тежи по-малко от 200 грама и е изключително удобен при пътуване.

А за периода 25-27.11 на сайта на Zano zanoinspire.com тече и кампанията Black Weekend, която ви дава възможност да закупите инхалатора на специални преференциални цени. 

  • Ключови думи: