Напишете дума/думи за търсене

От какво количество витамин B12 се нуждае бременната?

Приемът на витамин B12 по време на бременност е от съществено значение за развитието на мозъка и гръбначния мозък на бебето. Той подпомага и образуването на здрави червени кръвни телца и ДНК.

Съдържа се в естествен вид само в храните от животински произход - риба, месо, яйца и млечни продукти, а при растителните се добавя като обогатяваща съставка. Ако пренаталните ви витамини не включват B12 и спазвате вегетариански или вегански режим на хранене, е необходимо да се консултирате с вашия лекар или акушер-гинеколог относно приема.

Витамин B12 е от съществено значение за развитието и функционирането на мозъка и гръбначния мозък на бебето и за образуването на здрави червени кръвни телца. Подпомага и производството на ДНК - генетичният материал, който се намира във всички клетки на бебето.

Някои проучвания показват, че при новородените, чиито майки са били с ниски нива на витамин В12 по време на бременността, се наблюдава повишен риск от дефекти на невралната тръба. По време на бременност или докато кърмите, имате нужда от малко по-голямо количество от обичайното:

Бременни жени: 2,6 микрограма (мкг) на ден

Кърмещи майки: 2,8 мкг на ден

Кои храни, съдържащи витамин B12, са най-подходящи по време на бременност?

Витамин B12 се съдържа в естествен вид само в храните от животински произход (риба, месо, яйца и млечни продукти).

Растителните храни не съдържат витамин В12, освен ако не е добавен към тях. Ако търсите продукти, обогатени с B12, зърнените закуски, както и някои соеви и други растителни млека, са добър избор. Проверявайте съдържанието на етикетите, за да сте сигурни.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Ето някои добри източници на витамин B12:

85 г сьомга, варена: 2,6 мкг

85 г говеждо смляно месо, 85% нетлъсто месо, запечено на тиган: 2,4 мкг

230 г мляко с 2% масленост: 1,3 мкг

170 г обикновено кисело мляко без мазнини: 1,0 мкг

1 порция зърнена закуска, обогатена с 25% от препоръчителния дневен прием на витамин B12: 0,6 мкг.

42 г сирене чедър: 0,5 мкг

1 сварено яйце: 0,5 мкг

85 г месо печени пуешки гърди: 0,3 мкг

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ