Напишете дума/думи за търсене

Контактът с морска вода при бебета под 2 месеца е рисков

Ако се чудите кога е подходящо време да заведете вашето малко дете на плажа, отговорът е, че няма строга възрастова граница.

Морският бряг е чудесна дестинация за бебета и малки деца, предлагаща много забавления. Природата, ползите от слънчевата светлина, морският въздух и успокояващите звуци на вълните са само част от причините, поради които морската почивка е благотворна за вашето дете още от ранна възраст.

Все пак, бъдете внимателни! Има някои съображения, които трябва да имате предвид при посещение на плажа с бебе. Новородените имат слаба имунна система и са много уязвими. Контактът с морската вода на бебета под 2 месеца може да е рисков, затова е добра идея да отложите това, ако имате новородено. За по-големите бебета, внимавайте да не попадне вода в устата им, за да избегнете риск от заболявания, причинени от химикали или бактерии. Новородените не могат добре да регулират телесната си температура, затова тази на водата също има значение. Ако е топла, подобна на температурата на водата за къпане, бебета над 2 месеца могат да се намокрят за няколко минути. Ако ви се струва хладна, за мъничето тя ще е студена. Ако започне да трепери или устните му посинеят, веднага го извадете.


Слънцето е важен източник на витамин Д, но в безопасни дози. Не излагайте много малки бебета директно под лъчите и посещавайте плажа преди 11 часа или след 16:00, когато слънцето не е толкова силно.

Деликатната кожа на бебето лесно може да изгори, дори и да не е на пряка слънчева светлина. Ако бебето ви е на по-малко от шест месеца, избягвайте директно излагане на слънце и стойте на сянка. По-големите бебета и малките деца пазете от слънцето между 11:00 и 16:00, когато е най-горещо. Обличайте ги в свободни, светли памучни дрехи, покриващи ръцете и краката, и им сложете широка шапка, засенчваща лицето и шията. За по-големите деца може да използвате слънчеви очила.

Бъдете особено внимателни при избора и количеството на слънцезащитния продукт за бебета под шест месеца. Нанасяйте слънцезащитен крем върху всички открити части на кожата, включително ръцете и краката, сутрин преди обличането. Използвайте слънцезащитен крем с фактор (SPF) най-малко 30, специално създаден за бебета и деца. Уверете се, че продуктите са качествени и осигуряват посочената защита. Нанасяйте повторно на всеки няколко часа и след всяко влизане във водата, дори и кремовете да са водоустойчиви.

Колкото по-голямо е детето, толкова по-дълго може да остане на плажа и толкова повече ще се забавлява. Бъдете гъвкави относно продължителността на престоя си и се съобразете с настроението на вашето бебе.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by freepik

Image by freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ