Напишете дума/думи за търсене

Какво се случва с дъщерите на деспотични майки?

Майката е първият човек, който трябва да покаже на дъщеря си, че заслужава любов и внимание. Но какво се случва, ако тя е деспотична, агресивна или игнорира дъщеря си?

Това може да попречи на детето да изгради доверие и здрави взаимоотношения както в ранните години, така и в зрелия си живот.



Теорията за привързаността подчертава, че хората, които се грижат за нас в детството, обикновено майката, стават пример за това как да изграждаме отношения. Според този модел ние формираме връзките си с роднини, приятели, партньори и дори непознати.

Любящата и грижовна майка учи детето, че взаимоотношенията не са опасни и близостта е източник на комфорт. Обратно - тази, която игнорира или потиска детето си с прекомерен контрол, създава у него убеждението, че близостта носи болка. Дъщерите на завистливи или конкурентни майки често вярват, че всички жени са такива, дори техните връстници.

Не само личният пример е важен, но влиянието на жената върху взаимоотношенията в семейството. Първите близки и трайни взаимоотношения, които създаваме, обикновено са с братята и сестрите ни. В семейства с властна и агресивна майка, децата често трябва да се състезават за нейното внимание и похвала.

Сестрата може да бъде както подкрепяща и насочваща, така и причиняваща болка. Това често се случва в семейства с доминиращи майки с нарцистични черти, които имат любимци сред децата. За дъщерите, които не обичат майките си, негативният опит от връзката със собствената сестра може да потвърди опасенията им относно приятелствата с други жени.

Проблеми, възпрепятстващи приятелствата с други жени

1. Страх от отхвърляне:

Жените, които са били отхвърлени в детството, често са свръхчувствителни и търсят признаци на несправедливост. Това може да усложни нормалните ситуации и да ги направи трудни за околните.

2. Стремеж към угодничество:

Тези жени често се оплакват, че влагат повече в отношенията, отколкото получават. Те свикват да угаждат и им е трудно да говорят за своите нужди.


3. Неразбиране на личните граници:

Децата на любящи майки разбират личните граници, докато тези, чиито майки са ги контролирали, често не знаят докъде се простират те.

Други трудности във взаимоотношенията:


Ниско самочувствие и неувереност

Дъщерите на деспотични майки често страдат от ниско самочувствие. Постоянната критика и липсата на подкрепа от страна на майката могат да доведат до сериозни съмнения в собствените способности и стойност. Тези жени често се чувстват неадекватни и неуверени в своите умения и решения.

Стремеж към перфекционизъм

Много дъщери на деспотични майки развиват перфекционистични наклонности. Те са свикнали да се стараят прекомерно, за да получат одобрението на родителката си, и този модел на поведение продължава и в зряла възраст. Стремежът към перфекционизъм може да доведе до хроничен стрес и изтощение.

Емоционална зависимост

Дъщерите на деспотични майки могат да станат емоционално зависими от другите. Те търсят постоянното одобрение и подкрепа, което често води до нездрави връзки. Има риск да останат в токсични отношения, защото се страхуват да бъдат самотни или отхвърлени.

Страх от провал и отказ

Жените, които са израснали с деспотични майки, често изпитват силен страх от провал. Те са свикнали да бъдат строго наказвани за своите грешки и това ги прави прекалено предпазливи. Този страх може да ги възпрепятства да поемат рискове и да се стремят към своите мечти и цели.

Пътища към изцеление

Независимо от трудностите, дъщерите на деспотични майки могат да преодолеят тези предизвикателства и да изградят здравословен и щастлив живот. Първата стъпка е осъзнаването на проблема и търсенето на професионална помощ. Терапията може да помогне да се разберат и преработят тези емоционални травми, като се предоставят инструменти за подобряване на самочувствието и взаимоотношенията.

Въпреки че деспотичната майка оставя дълбоки белези върху живота на своята дъщеря, промяната е възможна. С подходяща подкрепа и усилия тя може да се наслаждава на пълноценен живот. Важно е да помним, че всяка жена заслужава щастие и вътрешен мир, независимо от миналото си.

СНИМКА: Снимка на Sabine Nuffer от Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ