Напишете дума/думи за търсене

Детските травми, които влияят на целия ни живот

Въпреки че обикновено свързваме детството с радост и безгрижие, този период може да носи и скрити травми, които оформят нашия житейски път.

Трудните и болезнени преживявания от миналото не само ни засягат емоционално, но и определят как се справяме с препятствията като възрастни.

В следващите редове ще разгледаме някои типични детски травми и тяхното въздействие върху формирането на личността ни.

1. Виковете и обидите


Много често подценяваме и пренебрегваме влиянието на вербалната агресия. Има широко разпространено убеждение, че думите не нараняват толкова, но това не е вярно, особено за децата, чиито мозък все още се развива.
Вербалното насилие, включващо викове и обиди, има силно отрицателно въздействие върху психологическото и емоционалното състояние на децата, и последиците му се проявяват в дългосрочен план. Фрази като „Толкова си глупав", „Все се проваляш", „Лош си като баща си", „Срам ме е от теб", могат да бъдат също толкова пагубни, колкото и физическата агресия.

2. Раздялата на родителите


Разводът или раздялата на родителите е силно травмираща за децата, особено в ранна възраст. Това често влияе негативно на бъдещите им връзки и възприятия за семейните отношения. Малчуганите, които са преживели трудна раздяла, често изпитват чувство на вина, изолация и поведенчески проблеми. Когато пораснат, те могат да имат страх от обвързване и затруднения в създаването на стабилни семейни връзки. Въпреки това, ако родителите поддържат добра комуникация и детето прекарва пълноценно време и с двамата, е вероятно да не бъде силно засегнато.

3. Възпитание чрез бой


Мнозина все още смятат, че боят е възпитателен метод и че за да бъде детето послушно и добро, се нуждае от „твърда ръка". Но възпитанието чрез страх от физическа агресия често води до агресивно поведение в бъдеще. Този „възпитателен" метод оставя негативни последици за цял живот, въпреки че някои хора твърдят обратното с реплики като „Мен ме биеха като малък и станах човек!".

4. Загубата на близък


Смъртта на родител, баба, дядо, брат или сестра по време на ранните години може да остави дълбоко чувство на празнота и тъга, които влияят на способността на детето да се свързва с другите. Такава загуба е твърде вероятно да формира страхове и да доведе до депресивни състояния и психологически проблеми. Ако детето ви е преживяло загуба, не пренебрегвайте състоянието и се консултирайте с психолог.

СНИМКИ: Image by Pexels from Pixabay

Image by Rudy and Peter Skitterians from Pixabay

Image by -Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤ from Pixabay

Image by Vlad Vasnetsov from Pixabay

Image by Mircea Iancu from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ