Напишете дума/думи за търсене

Как да установим добри навици за сън на бебето

Дайте шанс на бебето да спи често. За първите шест до осем седмици повечето бебета не могат да стоят много по-дълго от два часа наведнъж. Ако чакате по-дълго от това, за да сложите бебето си, то може да е преуморенo и да има проблеми със заспиването.

Научете бебето си на разликата между деня и нощта. Някои кърмачета са "нощни сови" (нещо, за което може би сте получили намек по време на бременност) и ще бъдат много будни точно когато искате да ги сложите да поспят. Първите дни няма да можете да направите много по този въпрос. Но след като бебето ви е на около 2 седмици, можете да започнете да го научавате да различава нощ от ден.

Когато е нащрек и будно през деня, взаимодействайте и играйте с него, доколкото можете, поддържайте къщата и стаята си светли и не се притеснявайте от намаляване на редовните шумове през деня - като телефона, музиката или съдомиялната машина. Ако е склонно да се унася по време на хранене, събудете го. През нощта не играйте с него, когато се събуди. Дръжте светлините и нивото на шума ниски и не прекарвайте много време в "разговор" с него. 

Търсете признаци, че бебето ви е уморено. То търка очите си, дърпа се за ухото си или е по-кисело от нормалното? Ако забележите тези или други признаци на сънливост, опитайте да го приспите. Скоро ще развиете шесто чувство за ежедневните ритми и модели на вашето бебе и инстинктивно ще разберете кога то е готово за дрямка.

Помислете за рутината преди лягане за вашето бебе. Никога не е твърде рано да започнете да се опитвате да спазвате рутината преди лягане. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ