Напишете дума/думи за търсене

От какви играчки за развитие се нуждаят децата?

Източник: Pixabay

Още от своето раждане детето започва да изучава света около него, да пипа различни вещи с ръчички и да изучава околната среда. Тоест започва неговото усъвършенстване, което от нас, като родители, зависи колко бързо и правилно ще се случи то. За целта процесът може значително да бъде ускорен с избора и покупката на правилните бебешки играчки. Това ще помогне за развитие на усета, слуха, социалните умения, фината моторика и много други.

Има ли особености при избора на играчки за развитие без значение от възрастта?

Съществуват някои стандартни особености, които не се влияят от конкретната възраст на детето. Например не е препоръчителна покупката на твърде много вещи за игри, от които детето да се чуди с коя да си играе и в края на краищата да се окаже, че не го интересува никоя. По-добрият вариант е да научите детенцето да си играе с импровизирани предмети, приличащи донякъде на играчки, което ще допринесе за развитието на креативността за създаване на нещо. Това развива уменията му да мисли нестандартно.

Съвременните забавления са добре обмислени, до най-малкия детайл, и не оставят възможност за развитие на креативността, творчеството и фантазията. Естествено, интелектуалните игри са много полезни, но те движат мисълта за действие на детето по точно определен модел, а не оставят възможност за промяна на нещо в него и демонстрация на собствено въображение.

Какви играчки за развитие са подходящи спрямо възрастта?

В най-ранната си възраст, след раждането, бебето започва да проявява интерес към околните предмети, така че вниманието му може да бъде ангажирано с различни по цвят и форма дрънкалки. Така то започва да ги търси, да ги пипа, да съсредоточава погледа си върху определен обект и т.н. Все пак при навършване на 1 годинка е време да вземем мерки за развитието на детето чрез покупката на подходящи играчки:

- От 1 до 3 години - то вече може да различава отделните форми и фигури, така че е хубаво да му вземем разнообразни кукли или колички, които ще развият различни негови умения като координацията, фината моторика и възприятието;

- От 3 до 6 години - през тази възраст е хубаво детето да научи към какъв пол принадлежи като, например, на момиченцата се взимат кукли, които да хранят, преобличат и отглеждат, развивайки отрано майчински чувства;

- От 6 до 10 години - в тази възраст децата вече са много общителни, сръчни и активни. Те вече могат да боравят с различни инструменти, сложни конструктори и комплекти с малки детайли. Това развива уменията за комбинативност, приспособяване и гъвкавост.

Какви видове се предлагат днес?

Основно съществуват отделни категории играчки като:

- Интерактивни;

- Занимателни;

- Бебешки.

Финални мисли

Изключително важно е детето да има разнообразно и социално детство, което е изпълнено с най-различни занимания. Играчките са неизменна част, така че не се замисляйте - това е инвестиция в развитието на малчуганите. Не забравяйте да отделяте и достатъчно внимание, защото тогава децата имат пълноценно детство.