Напишете дума/думи за търсене

Как да се храним достатъчно, но не и прекалено през бременността

Можете да очаквате гладът, провокиран от бременността, да започне и да достигне своя връх през втория триместър.

През първия триместър гаденето и повръщането може да ви попречат да хапвате много от всичко. Това не е проблем: бебето ви е мъничко в този момент и не е нужно да приемате много допълнителни калории. Типично е да качите около 3 до 5 килограма през първия триместър (и е добре, ако изобщо не напълнеете).

След 14-а г.с. от бременността или началото на втория триместър обикновено започвате да чувствате намаляване на сутрешното гадене и апетитът ви може да се възвърне. Оттук нататък бебето ви расте бързо и се нуждае от хранителни вещества, за да създаде кости, мускули и други тъкани. Или иначе казано - по 300 калории повече на ден от обичайно.

През третия триместър гладът на бременната обикновено намалява, защото бебето притиска вътрешните ви органи, включително стомаха. Все пак ще трябва да ядете повече калории, отколкото преди бременността, което означава, че вероятно ще искате да ядете по-малко, но по-чести ястия, за да задоволите хранителните си нужди.

Гладът при бременност е напълно нормален и здравословен етап от създаването на бебе. Целта е да задоволите себе си и да осигурите точното количество хранителни вещества за развиващия се плод в утробата ви. Трябва само да внимавате апетитът ви да доведе до задоволяването му с храни, които имат малка хранителна стойност в много калории. Ето някои съвети, които ще помогнат за справяне с глада по време на бременност.

Яжте често.

Имайте нещо за хапване на всеки три часа. Опитайте шест по-малки хранения през деня, вместо три големи. Фокусирайте се върху протеините, фибрите и здравословните (ненаситени) мазнини. Включете храни, които съдържат комбинация от трите хранителни вещества във всяко хранене. Те ще поддържат кръвната ви захар равномерна и ще ви карат да се чувствате сити.

Намалете или премахнете храните с малко полезни вещества. Напитките с добавена захар, както и бързите храни и силно преработените пакетирани изделия (като бисквитки, бял хляб, чипс и сода) добавят калории, без да са от полза за вас или вашето бебе.

Пийте достатъчно вода

Стремете се към осем до дванадесет чаши вода на ден. Тя подпомага храносмилането и отговаря за това хранителните вещества да се разпръснат в тялото. Следете да не бъркате жаждата с глад.

Приоритизирайте съня

В идеалния случай се стремете към 7 до 9 часа на нощ. Силната умора може да повлияе на апетита и да ви накара да се почувствате гладни. Яжте бавно и избягвайте разсейването, докато хапвате. Бързото хранене, докато гледате телевизия или превъртате телефона си, може да намали вероятността да забележите сигнали от мозъка си, че вече се чувствате сити.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ