Напишете дума/думи за търсене

Как бебето ми да свикне да лежи по корем?

Времето, в което оставяте бебето си да лежи по коремче, е важен начин да му помогнете да укрепи мускулите на врата и раменете. Също така да подобри двигателните си умения. Винаги стойте наблизо и го наблюдавайте в тези минути.

Времето за лежане по корем е подходящо за:

Новородени и кърмачета на възраст 1-3 месеца, които към момента развиват контрол на шията. То помага за развитието на мускулите, които ще са им необходими за преобръщане, сядане, пълзене и ходене.

По-големи бебета, на възраст 4-7 месеца. Те все още трябва да прекарват известно време по корем, дори ако могат да се преобърнат и да седнат сами с малко помощ. Това им помага да практикуват по-нататъшно повдигане на главата и гърдите, като изправят ръцете си. Укрепва мускулите на ръцете, гърдите и гърба.

Новородени, които имат заболяване на шията, наречено тортиколис. Стегнатите мускули на врата предпазват бебето от завъртане на главата. Времето по корем насърчава малчуганите да се оглеждат и заедно с упражненията, които лекарят ще ви покаже, могат да помогнат на мускулите на врата да се отпуснат.

Бебета със синдром на плоска глава (позиционна плагиоцефалия). Това се случва, когато бебетата прекарват твърде много време на гърба си през първите няколко месеца от живота. Това може да причини плоско петно, от едната страна или отзад на главата.

Как да направя времето по корем възможно най-ефикасно?

Новородени

Започнете с това да поставите бебето по корем върху гърдите си за няколко минути, два или три пъти на ден. Докато лежи по корем, то може да практикува повдигане на главата и укрепване на мускулите на врата и раменете. Когато бебето ви свикне, можете да го поставите на леглото.

По-големи бебета

Поставете одеяло на чисто място на пода. Поставете бебето си по корем за 3-5 минути, за да започне да свиква. Правете го по няколко пъти всеки ден. Бебето ви може да стане нервно и раздразнително в тази позиция. Правете първите сесии кратки и постепенно ги удължавайте. Избирайте винаги време, когато детето ви е спокойно, не е гладно, уморено или сънено.

Когато свикне, го поставяйте по-често или за по-дълги периоди от време. Експертите препоръчват бебетата да бъдат по около 1 час по корем на ден, докато навършат 3 месеца.

Вдигнете шум или разклатете дрънкалка, за да накарате детето си да вдигне поглед и да се изтегли нагоре. Поставете любима играчка пред погледа му, за да насърчите достигането й и движението напред.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ