Напишете дума/думи за търсене

Кога температурата е признак на нещо сериозно?

СНИМКА: Vitolda Klein

Няма дете, което да не е прекарвало температура. Самото повишаване на градусите обикновено не причинява вреда и всъщност е знак, че тялото се бори само с инфекция. Но когато детето ви се събуди посред нощ зачервено, горещо и изпотено, какво да правите? Трябва ли да извадите термометъра? Да се ??обадите ли на лекар?

Температурата се появява, когато вътрешният "термостат" на тялото повиши градусите над нормалното ниво. Този “термостат” се намира в част от мозъка, наречена хипоталамус. Той знае с каква температура трябва да бъде тялото ви и изпраща съобщения, за да я поддържа така.

Температурата в тялото на повечето хора се променя малко през деня: Обикновено е по-ниска сутрин и малко по-висока вечер и може да варира, докато децата тичат, играят и спортуват. Понякога обаче хипоталамусът ще "нулира" тялото до по-висока температура в отговор на инфекция, заболяване или друга причина. Защо? Изследователите смятат, че увеличаването на топлината е начин на организма да се бори с микробите, които причиняват инфекции, което го прави по -малко удобно място за тях.

Какво причинява температурата?

Важно е да запомните, че температурата сама по себе си не е болест - обикновено е признак или симптом на друг проблем. Сигнализира за:

Инфекция

Повечето трески са причинени от инфекция или друго заболяване. Помагат на организма да се бори с инфекциите, като стимулира естествените защитни механизми.

Прекомерно обличане

Бебетата, особено новородените, могат да получат температура, ако са облечени твърде много или са поставени в гореща среда, защото не умея да регулират телесната си температура. Но тъй като треската при новородените може да показва сериозна инфекция, дори бебетата, които са прекалено облечени, трябва да бъдат прегледани от лекар.

Имунизации

Бебетата и децата понякога получават температура след ваксинация.

Никнене на зъби

Въпреки че никненето на зъби може да причини леко повишаване на телесната температура, това вероятно не е поводът, ако е по -висока от 37,8 градуса.

Кога температурата е признак на нещо сериозно?

Лекарите решават дали да лекуват температурата с медикаменти, като вземат предвид общото състояние на детето. Ако бебето на 3 месеца или по-малко има ректална температура от 38 градуса или по-висока, обадете се на вашия лекар или незабавно отидете в спешното отделение. Дори много леко завишение може да бъде признак на потенциално сериозна инфекция при най-малките. За по-големите деца вземете предвид поведението и нивото на активност. Това ще ви даде доста добра представа дали то трябва да бъде прегледано от лекар.

Вероятно заболяването не е сериозно, ако детето ви:

Все още се интересува от игра

Храни се добре и приема течности

Усмихва се

Има нормален цвят на кожата

Изглежда добре, когато температурата му се понижи

И не се притеснявайте твърде много за дете с температура, което не иска да яде. Това е много често срещан симптом. Ако то приема течности и уринира нормално, всичко е наред. Все пак, каквито и притеснения да имате, се свържете своевременно с педиатър, за да не губите време и да бъде назначено правилното лечение с добър край.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ